Confidenţialitate

ANALIZĂ. Au scăzut vânzările pe piața locuințelor | AUDIO

În perioada ianuarie-martie s-au vândut cu 23% mai puține imobile la nivel național comparativ cu primul trimestru din 2022. Sunt datele centralizate de o platformă de cercetare a pieței imobiliare – ValorEasy.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada ianuarie-martie s-au vândut 33.000 de locuințe, în scădere cu 10.000 comparativ cu aceeași perioada de anul trecut. Acest lucru înseamnă o scădere cu 23% , medie națională- arată analiza Valor Easy.

În București, s-au vândut 10.000 de locuințe, în scădere cu 22%.

Principala cauză a scăderii vânzărilor – veniturile au crescut cu greu

Dacă prețurile pentru locuințe au crescut cu peste 90% din 2015 până în 2022, salariile au avut un ritm de creștere mult mai scăzut.

O concluzie a datelor colectate de platform de cercetare: dacă în 2022 s-au făcut livrări record, anul acesta pe piața rezidențială se pot produce întârzieri.

În ciuda unor scăderi izolate, proprietarii nu par hotărâți să scadă considerabil prețurile, mai arată analiza.

Scăderea vânzărilor se putea observa începând din vara anului trecut. Datele din toamnă arătau astfel: în trimestrul 4 din 2022 s-au vândut cu 6% mai puține immobile față de trimestrul 4 din 2021.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 33.000 de persoane au fost înșelate prin metoda ”investment fraud”. Prejudiciul este de 89 de milioane de euro | FOTO