Confidenţialitate

Eşti însărcinată? Pisica te poate ajuta în timpul şi după sarcină

Venirea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie pentru toată lumea. Pentru unele familii însă, bucuria este umbrită de convingerea că odată ce apare sarcina, pisica familiei trebuie să dispară; există tot felul de presiuni asupra familiei din partea părinților, cunoștințelor, rudelor să ‘scape’ de pisică pentru că prezintă un risc pentru sarcină și pentru bebeluș. Însă, este fals! Dacă ai pisică și o iubești, o îngrijești, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare. În plus, poate deveni cel mai bun prieten al copilului, iar în timpul sarcinii poate să contribuie la alungarea stresului zilnic (știi că se spune ca torsul pisicii are acest efect pozitiv, nu-i așa?)

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale femeilor însărcinate care au pisici, este toxoplasmoza; aceasta este o infecție care provine de la un parazit microscopic numit Toxoplasma gondii a cărei gazdă poate fi și pisica, dar se poate lua și din carne crudă sau insuficient gătită, fructe și legume nesplălate sau insuficient spălate. Dacă pisica este îngrijită, dusă periodic la medic, hranită corect fără carne crudă, nu vânează și mănâncă alte animale, nu e lăsată liberă prin cartier, atunci nu ai de ce să îți faci griji. Pisicile de apartament prezintă un risc minim de infectare, iar experții estimează că aproape jumătate din infecțiile toxoplasmozice sunt cauzate mai degrabă de consumul cărnii crude infectate sau insuficient gătite.

Dacă vrei să rămâi însărcinată, e bine să faci niște analize în prealabil, la recomandarea medicului obstetrician. Vorbește și cu medicul veterinar, întreabă-l ce măsuri suplimentare trebuie să iei pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și află dacă pisica este sau nu purtătoare printr-o simplă analiză; iar dacă este depistată pozitiv cu toxoplasmoza, nu te speria, există tratament. În plus, respectă regulile minime de igienă privind curățarea litierei pisicii (poartă mănuși, apoi spală-ți mâinile bine cu apă și săpun).

Iată niște reguli care te ajută să eviți îmbolnăvirea:

  1. Evită carnea insuficient gătită
  2. Spălă bine toate legumele şi frunctele proaspete
  3. Curăţă foarte bine suprafaţa de gătit şi ustensilele de bucătărie. Folosește tocătoare diferite pentru carne şi legume
  4. Folosește mănuşi când grădinărești
  5. Respectă regulile banale de igienă

Așadar te poți bucura în continuare de drăgălășeniile și de iubirea pisicii tale în timpul sarcinii. Iar ea se poate bucura alături de voi de venirea pe lume a noului membru al familiei. Copiii care cresc alături de animale de companie au nenumărate beneficii, precum un sistem imunitar mai puternic, învață să iubească și să respecte animalele și să interacționeze frumos cu ele, învață despre responabilitate. Şi asta nu e tot! O pisică poate fi un bun confident și un excelent partener de joacă.

Aşadar ai grijă de tine și bucură-te de dragostea şi compania piscii tale pe toată perioada sarcinii, dar şi după naşterea copilului!

Alătură-te comunității Facebook Pisici delicate și intră în aplicația Sterilizarea este bună pentru a discuta mai multe cu medicii veterinari și specialiștii Purina Pro Plan® despre îngrijirea pisicii și sterilizare! Peste 100 de cabinete și de clinici veterinare s-au alăturat campaniei inițiate de Nestlé PURINA, până la finele lunii aprilie fiind oferite carduri cadou de servicii medicale de 50 de lei și produse destinate pisicilor sterilizate la prețuri speciale.