Vrei să adopți o pisică? Iată ce trebuie să știi

Pisicile sunt animale de companie extraordinare pentru copii, adulți și bătrâni, mai ales pentru cei care nu se dau în vânt să viziteze parcurile. Sunt și cazuri de pisici cărora le place să meargă la plimbare, în excursie (unele pleacă în drumeții pe munte și în vacanțe cu familia)…

Pisica e un membru al familiei de care va trebui să ai grijă mulți ani

Pisica și orice animal de companie nu este o jucărie, așadar va fi o responsabilitate în plus, pentru mulți ani de zile. Sunt pisici de apartament care, îngrijite, depășesc vârsta de 15 ani. Va trebui dusă la medic periodic, vaccinată, deparazitată, va avea nevoie de hrană de calitate, de stimulare să fie activă; va avea nevoie de cazare și îngrijire când călătorești, așadar înseamnă asumarea unei responsabilități cu toate costurile de timp și financiare aferente. După sterilizare pisica va avea nevoie de hrană specială, adecvată nevoilor ei care să contribuie la sănătatea sistemului imunitar, a aparatului urinar și dentiției.

Vrei un pui sau un adult?

Există avantaje de ambele părți. Dacă e pui, e mai drăgălaș și jucăuș, dar cere mult mai multă atenție, are nevoie de răbdarea ta și grija ta ca să crească armonios și să învețe regulile casei. Va trebui să sterilizezi pisicuța timpuriu, înainte de primele călduri, iar motanul s-ar putea să îți testeze răbdarea căci poate intra în călduri devreme, chiar și la 4 luni și nu e foarte plăcut când îți marchează prin casă; va trebui sterilizat și el. Află mai multe despre sterilizarea motanului sau despre îngrijirea pisicii.

Pe de altă parte, sunt mulți pui și pisici tinere care sunt active noaptea, așadar nu te supăra daca o sa încerce să îți atragă atenția sau să te provoace la joacă atunci când ți-ai dori să dormi. Sunt pisici adulte care funcționează ca un ceas și, când se apropie ora lor de mâncare, încep să folosească tot felul de tertipuri ca să îți atragă atenția, mai drăgălașe sau mai puțin drăgălașe. Fiecare pisică poate acționa diferit – unele se apucă de alergat prin cameră, eventual și sar pe tine sau peste tine, altele miorlăie sau trântesc lucruri; altele sunt pline de tandrețe, dar cu siguranță de fiecare dată se vor îndrepta către castron așteptându-și hrana. Trebuie să le apreciem creativitatea și mai ales persistența!

Discută cu medicul veterinar

E important să discuți cu medicul veterinar ca să te ajute să îți alegi o pisică potrivită. Există rase cu nevoi speciale sau predispoziții, de exemplu e bine să știi din start că dacă îți iei o pisică cu păr lung va necesita periere zilnică. Medicul te va ajuta evaluând starea de sănătate a pisicii pe care o dorești astfel încât să știi de la început ce ai de făcut și cum să te asiguri că va fi sănătoasă.

Pisicile sunt sociabile

O pisică se poate bucura de compania unui alt animal, precum un câine sau o pisică. Sunt și excepții. În mod cert este benefic pentru o pisică să aibă un companion cu care să se joacă, să își petreacă timpul. Astfel, nu îți vei mai face griji pentru perioadele lungi petrecute la birou, deoarece se vor juca împreună și te vei bucura de o odză dublă de afecțiune și de drăgălășenie.

E mai sigur pentru pisică să aibă un teritoriu limitat

Ideal la un apartement sau o casă. Cu cât va călători mai mult pe afară va fi expusă riscului de a se accidenta sau îmbolnăvi sau de a fi atacată de alte animale. Da, vor exista tendințe de evadare, de aceea ai grijă la geamurile deschise – uneori se aruncă după păsări în zbor, de parcă și-ar testa cele nouă vieți. Nu lăsa ușa apartamentului larg deschisă căci, din păcate, unele pisici pot fugi și ajung victimele mașinilor sau se pierd.

E important să sterilizezi pisica sau motanul

Sunt mituri că e mai bine să lași pisica să facă un rând de pui sau motanul să se împerecheze. De exemplu, riscul de tumori mamare la pisica sterilizată înainte de primele călduri este de 100 de ori mai mic decât la cea sterilizată după primul ciclu de călduri. Te-am pus deja pe gânduri? Suferința postoperatorie este minimă comparativ cu beneficiile pentru sănătate pe termen mediu și lung ale sterilizării. Cu îngrijire și dragoste, pisica se recuperează rapid și se va bucura de o stare de sănătate mai bună.

Iar pastilele hormonale pentru călduri nu sunt o soluție; unii proprietari de pisici care au încercat acest tratament își amintesc operații de urgență pentru piometru.

Alătură-te comunității Facebook Pisici delicate și intră în aplicația Sterilizarea este bună pentru a discuta mai multe cu medicii veterinari și specialiștii PURINA PRO PLAN® despre îngrijirea pisicii și sterilizare! Peste 100 de cabinete și de clinici veterinare s-au alăturat campaniei inițiate de Nestle PURINA, până la finele lunii aprilie fiind oferite carduri cadou de servicii medicale de 50 de lei și produse destinate pisicilor sterilizate la prețuri speciale.