Confidenţialitate

Emil Boc: Cheltuielile cu vaccinarea, lăsate pe seama autorităților locale | AUDIO

Asociația Municipiilor din România cere Guvernului să asigure fondurile necesare pentru funcționarea și dotarea centrelor de vaccinare.

Președintele Asociației, Emil Boc, a spus la Europa FM că toate aceste cheltuieli au fost lăsate în seama autorităților locale, nevoite acum să sacrifice fonduri prevăzute deja pentru investiții și funcționarea unor servicii publice.

”Atunci când guvernul central îți atribuie printr-un act o sarcină în plus față de cea pe care o ai în mod obiectiv, îți alocă resursa financiară aferentă. Dorim ca acest proces de vaccinare s fie un succes numai în condițiile în care acest lucru nu este asigurat, ne va pune în situația să luăm bani din altă parte și să diminuăm calitatea serviciilor cetățenilor pentru a putea să facem loc pentru resurse financiare pentru această componentă. Oricum suntem vitregiți de faptul că ne-existând Bugetul național aprobat noi nu putem adopta bugetele locale”, a declarat Emil Boc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În orașul Cluj sunt 13 centre de vaccinare: două amenajate în spitale și restul aflate în atribuțiile autorităților locale. Numai pentru plata personalului din aceste centre ar fi nevoie de aproape 4 milioane de euro în următoarele 6 luni, spune primarul Emil Boc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul urmează să aprobe în ședința de săptămâna viitoare o ordonanță de urgență care prevede că un medic va fi plătit cu 100 de lei pe oră pentru activitatea în centrele de vaccinare, un asistent medical va primi 50 de lei pe oră, iar un registrator 25 de lei.

Europa FM a încercat să îi contacteze pe ministrul Sănătății, ministrul Finanțelor și premierul Florin Cîțu, dar până la această oră nu am primit un răspuns.