Confidenţialitate

Elevii care suferă de boli cronice vor putea învăța în sistem online până la finalul anului școlar, anunță ministrul Cîmpeanu | AUDIO

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Precizările vin după ridicarea stării de alertă, ceea ce a dus la o prezență fizică obligatorie în școli:

„Până la finele semestrului II, atât timp cât transmisia comunitară se păsrtrează, elevii cu afecțiuni cronice, care au boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip 1, afecțiuni cronice asociate cu imuno-depresie moderată sau severă (…), cei cu imunodeficiențe primare sau dobândite (…) deci toate aceste categorii, vor beneficia de învățământ hibrid până la finele semestrului II.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, universitățile pot avea o perioadă de tranziție de la cursurile online la cele cu prezență fizică:

„Am creat posibilitatea, atât cât ne permite legea, existenței unei perioade tampon, la decizia fiecărei universități, care-și cunoaște cel mai bine problemele și modul de organizare, cu posibilitatea de recuperare a eventualelor pierderi până la finele semestrului II.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației spune că va fi modificată Legea educație astfel încât universitățile să poată implementa un program hibrid: cursuri online și cu prezență fizică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, autoritățile caută soluții pentru ca elevii din Ucraina să poată învăța în cât mai multe școli din România.

Momentan sunt numai 50 de școli în țară unde se predă în limbra ucraineană. Elevii din țara vecină beneficiază de aceleași drepturi la educație ca elevii din România, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de guvern recent.

Cele 50 de școli unde se învață în limba ucraineană sau se predă această limbă sunt în 8 județe, în mare parte la graniță. Ministerul Educației vrea ca la nivelul fiecărui județ să fie înființate comisii speciale pentru a-i repartiza pe elevii din Ucraina care vor să învețe în școlile din țara noastră. Ministrul Sorin Cîmpeanu:

„Va trebui să organizăm primirea acestor elevi și în școli în care nu se predă în limba ucraineană, motiv pentru care Ministerul Educației a inițiat ca școlile să poată angaja sau studenți înmatriculați în universitățile românești la programe de studiu în limba ucraineană sau cadre didactice pensionare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce se va întâmpla cu sistemul de evalaure a acestor elevi? Ministerul caută mai multe variante:

„Vor avea statutul de audient, înscriși pe cataloage provizorii. În momentul în care vor aduce acte de studiu și își vor declara dorința de a rămâne pe termen lung în sistemul de învățământ românesc, se vor găsi și aceste soluții de a intra pe sistemul de învățământ din România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat recente o ordonață de urgență potrivit căreia elevii refugiați din Ucraina beneficiază de aceleași drepturi la educație ca cei din țara noastră.

Citește și: Vadim, băiatul de 15 ani din Ucraina, cel mai tânăr translator voluntar de la Vama Siret: Pentru mine este ușor ce fac | AUDIO