Confidenţialitate

Vadim, tânărul de 15 ani din Ucraina care este cel mai tânăr translator voluntar de la Vama Siret: Pentru mine este ușor ce fac | AUDIO

Un tânăr de 15 ani din Ucraina este cel mai tânăr translator voluntar de la Vama Siret. Vine de la Cernăuți la graniță ori de câte ori îl poate aduce mama lui, stă câteva zile și îi ajută pe refugiații din țara lui să se descurce mai ușor la tranzitarea României. Alexandru Neagu, corespondentul Europa FM, a stat de vorbă cu el.

L-am întâlnit pe Vadim, băiatul de 15 ani, într-o nouă zi geroasă de la Vama Siret. Aștepta să preia ucraineni care nu cunosc nici limba engleză, nici limba română. Îi ghidează pe aceștia spre corturile din vamă, spre voluntari sau autocare.

Vadim: „Am fost în România și am văzut că sunt tare mulți care nu știu engleza și româna și mama mi-a zis dacă vreau să vin să ajut aici cu tradusul”.

Alexandru Neagu: Ți se pare greu ceea ce faci aici?

Vadim: „Foarte ușor. Pentru mine este foarte ușor”.

Mama lui îl aduce cu mașina la graniță ori de câte ori Vadim vrea să dea o mână de ajutor. Cu el vine, din când în când, și sora lui de 13 ani, care ajută și ea ca traducător pentru oamenii care nu știu ce să facă în momentul în care ajung în România.

„Mama mă aduce până în România. Mă ia și mă trece granițele Ucrainei și României. Am o soră care îndată vine și ea și traduce”, a spus Vadim.

Adolescentul de 15 ani ne povestește că cel mai mult a stat în Vama Siret, să-i ajute pe refugiați două zile și o noapte.

Întrebat dacă i-a fost somn sau dacă a fost obosit, Vadim a spus că: „Nu mi-a fost somn”.

Vadim a reușit să-i suprindă pe voluntarii care au grijă de refugiații ucraineni de la Vama Siret. Aceștia au grijă ca adolescentul, la rândul lui, să primească mâncare sau haine călduroase.

„Și noi l-am întâmpinat și văzând el că este nevoie de acest lucru. A rămas mirat pentru că nu se aștepta să fie atât de bine primit atunci când trece granița în România. Vârsta nu conteaz. Totul este să vrei să te pui în slujba aproapelui tău”, a spus un preot.

Mii de refugiați din Ucraina ajung zilnic în România prin Vama Siret. Este unul dintre cele mai aglomerate puncte de frontieră de la începutul războiului, acum 2 săptămâni.

Sursa foto: Amator / Alexandru Neagru

Autor: Alexandru Neagu

Citește și: Concluziile negocierii Rusia-Ucraina: Kuleba cere coridoare umanitare, Lavrov spune că Occidentul „acționează periculos” | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.