Confidenţialitate

Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare. Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare

Elena Udrea a fost condamnată, marți, la 8 ani de închisoare de către Curtea de Apel București, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

„Se aplică vechiul Codul penal. Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamna pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă). Confiscă circa un milion de lei”, se arată în motivarea instanței.

Așadar, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare în acest dosar, după ce judecătorii Curții de Apel au contopit două pedepse: 6 ani pentru spălare de bani și cinci ani pentru luare de mită.

În același dosar, fiica fostului președinte, Ioana Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Și aici judecătorii au contopit o pedeapsă de trei ani pentru luare de mită și alți trei pentru instigare la delapidare.

La ultimul termen de judecată procurorii au cerut 12 ani de închisoare pentru Elena Udreea și 15 ani de detenție pentru Ioana Băsescu.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Dosarul a fost trimis în 2017. Fostul ministru al dezvoltării regionale și turismului și fiica fostului președinte Traian Băsescu sunt acuzate că în 2009 au colectat sume de bani provenite din infracțiuni de corupție și delapidare folosite apoi pentru servicii prestate în campania prezidențială.

Ambele sentințe nu sunt definitive și pot fi atacate la Curtea Supremă.