Confidenţialitate

Eficiența vaccinului anti-Covid rămâne ridicată la 6 luni de la rapel

Eficiența vaccinului anti-Covid-19 rămâne ridicată la 6 luni după rapel,si chiar dacă nivelul anticorpilor scade in medie cu 79% răspunsul imun rămâne unul puternic, arata un studiu realizat de Medlife.

Compania a facut cercetarea pe eșantioane de 769, respectiv 676 de persoane ( pt ca sunt doua etape) cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării.

Pentru 82% dintre participanții în studiu se păstrează un titru ridicat de anticorpi neutralizanți, peste pragul de referință.

În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi neutralizanți rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au trecut anterior prin infecție.

Doar 4% dintre persoanele vaccinate care au trecut și prin boală au înregistrat un nivel de anticorpi sub pragul de refeinta la 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze – arată studiul citat de Hotnews.

Vaccinarea și purtarea măștii rămân în continuare principalele măsuri de protecție în combaterea valului 4 provocat de tulpina Delta, mai agresiva, usor transmisibila și care afectează și copiii – a declarat biologul MedLife Dumitru Jardan.