Confidenţialitate

Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea SRI. Reacția lui Klaus Iohannis | AUDIO

Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea Serviciului Român de Informații. Anunțul a fost făcut într-o scurtă declarație de presă și după ce a discutat cu președintele Klaus Iohannis. Acesta spune că toate obiectivele pe care și le-a propus au fost îndeplinite și spune că gestul său este unul de sănătate democratică.

Eduard Hellvig: „Închei această etapă de viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Consider că din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nicio rațiune pentru a continua să exercit această funcție. Închei această etapă de viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI. Starea Serviciului este acum semnificativ mai bună decât în urmă cu 8-9 ani. Rămân un susținător deschis al valorilor de securitate națională și al profesioniștilor onești din domeniul Informațiilor”, a spus Eduard Hellvig luni, 3 iulie 2023.

Eduard Hellvig: „Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași, care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități”

În declarația sa, fostul șef al SRI a vorbit de modernizarea SRI sub conducerea sa, de promovarea în funcții a profesioniștilor, dar și de separarea de moștenirea fostei securități.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași, care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație, predarea completă a arhivelor către CNSAS într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații”, a adăugat Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig: „Pietrificarea în funcție nu este bună. Ea poate conduce la setarea de obiective greșite pentru instituție, la pierderea contactului cu realitatea socială”

Eduard Helvig a fost numit în funcție pe data de 2 martie 2015. Declară că cetățenii sunt mai bine serviți dacă se evită pietrificarea unei persoane în funcția de conducere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Funcția de director a unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat. Pietrificarea în funcție nu este bună. Ea poate conduce la setarea de obiective greșite pentru instituție, la pierderea contactului cu realitatea socială. la confundarea funcției cu persoana care o deține”, a mai spus Eduard Hellvig.

Conducerea SRI va fi asigurată – interimat – de prim-adjunctul instituției – generalul Răzvan Ionescu.

Redăm discursul integral susținut de Eduard Hellvig în momentul demisiei de la conducerea SRI

„Serviciul Român de Informații a transmis pe 23 iunie către Comisia de Control Raportul de activitate aferent anului 2022. Este un document clasificat până în momentul în care va fi discutat în Comisie și înaintat spre dezbatere plenului reunit al Parlamentului.

Raportul care a ajuns în Parlament prezintă inclusiv o sinteză a modurilor în care SRI s-a transformat din punct de vedere al instrumentelor de lucru pentru a deveni mai flexibil şi mai adaptabil schimbărilor de realitate geopolitică”, a spus Eduard Hellvig la începutul discursului său.

Eduard Hellvig, despre cele două proiecte majore „Regio” şi „Centrio”

„Asupra acestor transformări aș vrea să insist. Cred că este important ca societatea și cetățenii să știe că SRI s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât şi regional.

A fost un proces menit să asigure instituţiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum şi să îi sporească eficienţa în prevenirea şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Documentul detaliază și finalizarea cu succes a două proiecte majore – Regio şi Centrio, secondate de multiple etape de reaşezare organizatorică. Prin aceste două proiecte de reorganizare, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată.

Proiectul Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea teritorială a instituţiei, pentru a ne adapta la realitățile actuale şi la ameninţările preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai există astăzi 41 de Servicii în miniatură aferente fiecărui judeţ şi Capitalei. Acum vorbim de o nouă organizare regională, cu mai puține direcții, cu un lanţ de comandă scurtat şi cu o flexibilitate accentuată, care a produs deja rezultate foarte bune.

Proiectul Centrio a însemnat pasul următor – adică transformarea din temelii a unităţilor centrale ale Serviciului în raport cu o idee simplă: operaţiunile pe primul loc. Împreună cu parteneri instituționali importanți, pe model euro-atlantic, am reformulat concepţiile de lucru astfel încât resursele umane şi financiare, investiţiile şi priorităţile să fie direcţionate în raportare directă la obiectivele de securitate naţională.

Acest lucru a implicat și asigurări legate de menținerea în matca legală și constituțională, cu accent pe creșterea eficienței și consolidarea bunului prestigiu creat în relația cu partenerii noștri din UE și NATO”, a explicat Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig: „Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat”

„Rezultatele bune au apărut deja, şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Personal, am satisfacţia de a constata că direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes în planul concret al activităţilor SRI. Prin ceea ce conţine şi confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informaţii.

Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS – într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții.

Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.

Finalizarea proceselor de actualizare operaţională a SRI mă obligă, în egală măsură şi la o analiză cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor în raport cu valorile care mă definesc, cu lucrurile în care cred şi sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales să îl slujesc.

Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații”, a mai spus Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig, despre demisia de la conducerea SRI: „Un gest de sănătate democratică”

„Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu Preşedintele României, căruia îi mulțumesc și cu acest prilej pentru susținerea constantă arătată de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelese pe deplin, și pe care vi le împărtășesc și dumneavoastră. O să vă explic: Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas.

Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.

Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut.

Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Pur şi simplu, cred că cetăţenii şi statul sunt mai bine slujiţi dacă la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite”, a spus Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig: „Cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului”

„Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI.

Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României.

Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. Realizările publicabile, dar şi provocările mandatului se regăsesc în volumul 2 al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023.

Vreau să-mi exprim aprecierea faţă de profesioniștii din SRI, faţă de partenerii din conducerea executivă şi faţă de beneficiarii legali ai instituției, care mi-au fost sprijin, dar şi resort critic pozitiv în toţi aceşti ani. Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor.

Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO”, a adăugat Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig: „Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă”

„Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX – <<Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale.

Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili>>.

Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă.
Emoțional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori.

Vă mulţumesc! O zi bună!”, și-a încheiat discursul de demisie Eduard Hellvig.

Inquam Photos / Octav Ganea

Eduard Hellvig, decorat de președintele României cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Reacția lui Klaus Iohannis după demisia acestuia din funcția de conducere a SRI

„Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o.

Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare.

În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor”, transmite Administrația Prezidențială.

Cine este generalul Răzvan Ionescu, cel care îi va lua locul lui Eduard Helvig în funcția de director al SRI

Prim-adjunctul instituției – generalul Răzvan Ionescu – este cel care va prelua funcția de director al SRI după demisia lui Eduard Hellvig.

Conform informațiilor oferite pe website-ul instituției Serviciului Român de Informații, Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de „peste două decenii în munca operativă a Serviciului”.

De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, generalul Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut „succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism”, se mai arată pe website-ul SRI.

Geeralul Răzvan Ionescu a fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017.

Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. „În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi”, se arată în descrierea sa.

Eduard Helvig a anunțat că renunță la funcția de director al SRI. Era în funcție din data de 2 martie 2015

Într-o scurtă declarație de presă Eduard Helvig a amintit pașii pe care i-a făcut pentru modernizarea instituției și rezultatele bune de care s-a bucurat SRI.

”Personal, am satisfacţia de a constata că direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes în planul concret al activităţilor SRI. Prin ceea ce conţine şi confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informaţii. Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS – într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat” – a declarat Eduard Helvig.

Fostul șef al Serviciului Român de Informații mai spune că încheierea mandatului său a fost discutată cu președintele Klaus Iohannis și a informat și Parlamentului în legătură cu această decizie.

”Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp” – a mai spus Eduard Helvig în declarația sa.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Reacția ministrului Afacerilor Interne după crimele din România din ultima perioadă: Structurile MAI își vor face datoria în continuare pentru ca societatea să rămână sigură | AUDIO