Confidenţialitate

Economia României este în creștere, anunță INS, la fel și cheltuielile populației

Economia României a crescut cu 1,3% în trimestrul 3 față de trimestrul 2, anunță miercuri Institutul Național de Statistică. Majorarea Produsului Intern Brut în primele nouă luni ale anului se bazează în special pe cheltuielile de consum.

Cheltuielile populației au crescut cu aproape 6 procente din ianuarie până la sfârșit de septembrie și contribuie cu 3,7% la majorarea Produsului Intern Brut, transmite Institutul Național de Statistică.

Un impact negativ l-au avut exporturile.

La creșterea PIB au avut contribuții pozitive importante comerțul cu amănunul, repararea mașinilor, transporturile și serviciile din hoteluri și restaurante. Toate acestea au o pondere de aproape 20% din PIB, cu peste 7 procente mai mult ca anul trecut.

Serviciile din IT au crescut de asemenea, cu 22%, iar tranzacțiile imobiliare cu aproape 9 la sută.

Datele INS arată o încetinire a creșterii economice a României. Față de 2,1% cât era majorarea PIB-ului în trimestrul doi față de primul trimestru, acum vorbim de o majorare de 1,3%.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministerul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023. Ministerul Familiei înregistrează una dintre cele mai mari creșteri | AUDIO