Dupa două zile de proteste, preşedintele Consiliului European cere autorităților din Polonia să respecte Constituția

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a îndemnat partidul aflat a putere să respecte Constituţia, poporul şi practicile democratice în politică, în contextul în care proteste antiguvernamentale care au izbucnit vineri la Varşovia s-au extins în alte două oraşe.

Opozanţi ai Guvernului au protestat în faţa palatului prezidenţial şi sediului Parlamentului, pentru a doua zi, din cauza intenţiei Guvernului de a restricţiona accesul jurnaliştilor la parlamentari în Legislativ.

Aceste proteste au loc într-un context politic tensionat din cauza politicilor Partidului Lege şi Dreptate (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, după o amplă demonstraţie spontană, vineri, în faţa Parlamentului.

Tusk, un fost premier polonez, a evocat în faţa audienţei sale ”dictatura” şi protestele care au avut loc în Polonia în perioada comunistă, care s-au încheiat într-o baie de sânge.

”Fac un apel către cei care deţin puterea reală în ţara noastră să respecte poporul, principiile şi valorile Constituţiei, să respecte procedurile şi bunele practici”, a declarat Tusk la Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, unde participa la un eveniment cultural.

El a avertizat că oricine ar submina ”modelul european al democraţiei” în Polonia ”ne expune pe toţi unor riscuri strategice”.

Câteva mii de persoane au scandat, la Varşovia ”Libertate” Egalitate” Democraţie” şi au agitat steaguri poloneze şi europene, care reflectă opiniile proeuropene ale multor polonezi liberali care trăiesc la oraş şi care se opun partidului aflat la putere.

”Această criză intră într-o nouă fază, mai agresivă”, declară Szymon Roginski, un fotograf care s-a alăturat protestatarilor împreună cu fii săi. ”În fiecare zi auzim ştiri care ne fac să înţelegem că ne îndepărtăm tot mai mult de democraţie. Oamenii s-au săturat”.

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, şi-a exprimat îngrijorarea profundă şi s-a declarat pregătit să medieze conflictul. Premierul Beata Szydlo urma să se adreseze polonizolor sâmbătă seara târziu.

Însă partidul aflat la guvernare, care a crescut cheltuielile cu asistenţa socială, rămâne popular în rândul multor polonezi, mai ales în rândul celor din mediul rural, cu venituri modeste.

Unii protestatari aveau cu ei exemplare ale Constituţiei. Ei au scandat, de asemenea, ”Solidaritate!”, ceea ce arată că mulţi leagă aceste proteste de opoziţia anticomunistă din trecut.

Poliţia era prezentă masiv la Parlament.

Protestele au fost organizate de Comitetul Civic pentru Apărarea Democraţiei şi două partide din opoziţie – Platforma Civică (PO) şi Modern.

Ryszard Petru, liderul Partidului Modern, a spus mulţimii, la Varşovia, că polonezii nu vor accepta ”dictatori” care încearcă să restricţioneze accesul jurnaliştilor în Parlament.

CONTEXT

În cea mai importantă criză parlamentară din ultimii ani, parlamentari din opoziţie au protestat faţă de intenţiile Guvernului, vineri, blocând un vot asupra bugetului. Membrii partidului de guvernare au votat legea bugetului în altă sală, iar opoziţia a denunţat acest vot ca viciat şi ilegal.

Parlamentari din opoziţie cer acum ca votul să fie repetat marţi, iar unii dintre ei ocupă hemiciclul.

Kaczynski a cerut sâmbătă o întâlnire cu reprezentanţii presei.

El a etichetat vineri obstrucţionarea Parlamentului drept ”huliganism” şi a ameninţat protestatarii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS