Confidenţialitate

Dumitru Chisăliță, despre reactoarele modulare mici care vor fi construite și amplasate în România în următorii ani. Ce sunt și ce beneficii au

În următorii ani, în România vor fi construite și amplasate centrale nucleare de dimensiuni mai mici care poartă numele de reactoare modulare mici. Este vorba despre o tehnologie nouă care a fost testată o perioadă de timp în Statele Unite ale Americii, dar și în alte țări. Această tehnologie va fi adusă și în România în urma unei înțelegeri între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii. Investiția este una privată și aparține companiei NuScale. Acordul s-a semnat, iar acum se caută un loc pentru instalarea acestor centrale. În emisiunea „România în Direct” de miercuri, Cătălin Striblea l-a avut invitat pe Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru a dezbate importanța acestor reactoare modulare.

„România tradițională cu energie curată este un proiect pe care l-am lansat anul acesta tocmai în dorința de a păstra tradițiile din România pentru că am observat că, din păcate, renunțăm foarte ușor la tradiții și în același timp de foarte multe ori ne încăpățânăm să nu preluăm elementele din viitor.

Din acest punct de vedere, cred că este foarte important în primul rnd să ne păstrăm tradițiile și să mergem mai departe cu aceste tradiții care ne-au definit ca popor, dar în același timp să și înțelegem că viitorul trebuie să se bazeze pe noi tehnologii, dar acele tehnologii care îndeplinesc toate cerințele, în special de energie curată, de siguranță, de securitate și nu în ultimul rând de bunăstare socială”, a explicat Dumitru Chisăliță la România în Direct.

Ce sunt reactoarele modulare mici și ce beneficii au?

„Provin din diverse alte aplicații, în special din zona militară și au fost dezvoltate și aduse și în zona civilă tocmai datorită acestei capacități de a putea să fie folosite în zone diverse și pentru diverse necesități.

Prima lor intentție a fost să fie utilizate acolo unde nu avem suficient curent, unde apar diverse dezastre, acolo unde apar elemente legate de mobilitate. Până la urmă, așa au plecat ele la un moment dat. Ulterior, s-a constatat că există posibilitatea ca aceste centrale să se adapteze mult necesităților regionale și locale.

Și, mai mult, un element foarte, foarte important: au capacitatea de a genera energie termică. Vedem cu toții că o problemă importantă o reprezintă energia termică și, în perspectiva anilor 2050 din punctul meu de vedere cea mai mare problemă va fi cum ne vom încălzi casele. Acest tip de sistem poate să aducă un răspuns la această întrebare”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Dumitru Chisăliță: „Se pot conecta la sistemele de energie termică existente”

„Au această capacitate pentru că spre deosebire de marile centrale care necesită o anumită distanță față de anumite zone urbane. Ele se pot instala, conform declarațiilor care există în momentul de față, în proximitatea anumitor localități astfel încât ele se pot conecta la sistemele de energie termică existente, astfel încât să rezolve și această problemă care, din punctul meu de vedere, va fi cea mai mare problemă în anul 2050”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Ce dimensiune au în comparație cu Centrala de la Cernavodă?

„Nu o să vă dau o suprafață pentru că asta va rezulta în urma unei autorizații de construcție, în urma unui proiect care trebuie realizat și acest proiect trebuie să îndeplinească toate condițiile de securitate, de siguranță, de protecție a mediului.

Pot să vă spun că, în general, aceste centrale sunt undeva la 77% de Megawatti, față de 400-700 cât este o centrală normală, înseamnă undeva a zecea parte dintr-o astfel de centrală. Ele având această capacitate de a fi mai mică”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Guvernul Ungariei renunță la plafonarea prețurilor la garburanți. Oamenii au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili