Confidenţialitate

Guvernul Ungariei renunță la plafonarea prețurilor la garburanți. Oamenii au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili

După mai bine de un an de plafonare a prețurilor la carburanți, Guvernul Ungariei renunță la această măsură. Decizia a creat panică și penurie.

Guvernul Ungariei a eliminat marţi plafonarea preţurilor la carburanţi, după ce mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente, transmite Reuters.

Gergely Gulyas, directorul de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat marți seară că Executivul a trebuit să anuleze imediat plafonarea preţurilor, la recomandarea grupului ungar de petrol şi gaze Mol.

Jucătorii străini şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 de forinţi, adică 1,22 dolari, pe litru sau aproximativ 5 lei.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea preţului carburanţilor în luna noiembrie a anului trecut, dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forţat Executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate.

Plafonarea preţurilor la carburanţi urma să expire la finalul acestei luni.

Eliminarea plafonării preţurilor va duce la majorarea inflaţiei, a avertizat Gulyas, fără a da estimări.

Deja rata anuală a inflaţiei în Ungaria depăşeşte 21%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministerul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023. Ministerul Familiei înregistrează una dintre cele mai mari creșteri | AUDIO