Confidenţialitate

Două bombardiere americane B-1B Lancer, în premieră la un antrenament în România

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că două bombardiere americane B-1B Lancer au participat, vineri, pentru prima dată, la un antrenament în spațiul aerian al României, alături de aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Potrivit unui comunicat al MApN, antrenamentul a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea.

„Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune”, susțin reprezentanții Ministerului Apărării.

Conform acestora, antrenamentul la care au participat și cele două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer s-a desfășurat sub coordonarea Componentei Operaționale Aeriene din Statul Major al Forțelor Aeriene și al Forțelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).

Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că misiunile de acest fel contribuie la „consolidarea măsurilor de reasigurare și sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității în regiunea Mării Negre”.