Confidenţialitate

Doru Castaian, despre nevoia de bani în învățământul românesc: „Finanțările trebuie să susțină măsuri concrete de reformă” | AUDIO

Doru Castaian și Laura Felea, profesori Merito, au fost invitați în emisiunea „Academia Europa FM” găzduită de Marcel Bartic. Câtă nevoie de bani are învățământul românesc și unde este necesitate mai mare.

„Nici nu era greu să fie noul buget ceva mai generos pentru că actualmente nu este deloc generos. Adică o cale de a părea generos este să-l cobori atât de mult încât orice ofertă suplimentară după aceea să pară generoasă.

Dacă banii aceștia suplimentari vor fi pur și simplu aruncați într-un sistem nereformat, mi-e teamă că nu vor produce impactul pe care îl așteptăm de la ei. Sigu că anumite lucruri probabil se vor îmbunătăți punctual, probabil că anumite situații vor fi rezolvate. Dar nu cred că pur și simplu infuzia de bani în plus va produce altceva decât efecte minore și de suprafață.

Dacă, pe de altă parte, ai cu adevărat o viziune, ești capabil s-o concretizezi în acțiuni algoritmice, planificate, pe care după aceea să le și finanțezi, impactul ar putea fi mult mai mare. Este foarte clar că nu vom reforma doar cu entuziasm. Cu siguranță, lucrul acesta nu se va întâmpla, iar eu tot spun de câțiva ani că doar entuziasmul este binevenit, dar el nu va produce transformările sistemice pe care le așteptam. Deci răspunsul meu este da, e nevoie de bani, îi așteptăm, dar finanțările trebuie să susțină măsuri concrete de reformă. Dacă ele pur și simplu vor fi aruncate în siste, nu cred că vor produce un efect pe cât de mare ne-am dori”, a spus Doru Căstăian.

Laura Felea: „Acele proiecte de care se tot vorbește, dar încă nu s-au implementat – chiar ar trebui să se întâmple”

„Vin dintr-un județ unde numărul profesorilor calificați este destul de redus sau, de fapt, numărul profesorilor necalificați este încă mare. Așa că, eu cred că – pe de-o parte – ar trebui să vină acești bani pentru a stimula profesorii calificați să vină spre zonele defavorizate – Tulcea, Deltă, Munții Măcinului, Podișul Casimcea – dar pe de altă parte să ajute și copiii din aceste zone.

Adică acele proiecte de care se tot vorbește, dar încă nu s-au implementat – chiar ar trebui să se întâmple. În acel proiect de lege de care tot vorbeam, al Ministerului Educației, la un moment dat se vorbește despre desființarea învățământului simultan. Noi nu susținem neapărat învățământul simultan pentru că știm că nu este cel mai bun calitativ, dar în zonele foarte izolate, cum sunt Apusenii sau Delta Dunării, dacă desființezi învățământul simultan, pe copiii aceia și așa marginalizați și izolați, îi privez cu totul de învățământ.

Pentru că părinții nu-și vor trimite copiii la școală să facă o navetă de o oră cu barca, cum este la noi în Deltă, sau cu microbuzul școlar cum este în Munții Apuseni. Vor alege mai degrabă să-i țină acasă”, a explicat Laura Felea.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ligia Deca spune că examenele importante precum admiterea la liceu și bacalaureatul vor arata la fel cel puțin 4 ani | AUDIO