Confidenţialitate

Ligia Deca spune că examenele importante, precum Admiterea la liceu și Bacalaureatul, vor arăta la fel cel puțin 4 ani | AUDIO

Modul de admitere la liceu și examenul de bacalaureat vor rămâne la fel ca în prezent cel puțin 4 ani de acum încolo. Este promisiunea noului ministru al Educației care a anunțat că până la finalul lunii va trimite noile proiecte de legi ale Educației la Guvern.

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a explicat în prima sa conferință de presă, că indiferent de momentul adoptării noilor legi, în acest an sau în 2023, examenele importante precum admiterea la liceu și bacalaureat vor arata la fel cel puțin 4 ani.

Explicația ministrului Educației este că cei care încep un ciclu școlar după regulile în vigoare acum să-l și finalizeze după aceleași norme:

„Cred că s-a înțeles în tot spectrul politic nevoia aceasta de a nu mai surprinde comunitățile școlae și de a da timp pentru pregătire celor care urmează să susțină anumite examene importante în parcursul elevilor.”

Ministra Educației a mai spus că proiectele de legi ale Educației scrise de predecesorul său, Sorin Cîmpeanu, vor fi modificate acolo unde au fost reacții puternice, de exemplu, la capitolul integritate academică și la cel privind echitatea în sistem.

Vă reamintim, fostul ministru a propus ca marile colegii naționale să-și poată organiza propriile admiteri, în urma cărora să-și selecteze majoritatea elevilor.

În ceea ce privește bugetul Educației, Ligia Deca a declarat că a discutat deja subiectul cu premierul.

Întrebată dacă va scrie în viitoarele legi ale Educației că sistemul trebuie să primescă anual cel puțin 15% din bugetul consolidat al țarii, noua ministră a spus: „Sunt de acord, dar în același timp, vreau să avem o lege aplicabilă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ligia Deca, la prima conferință ca ministru al Educației: „Reforma începe cu bucuria elevului. Dorim să crească numărul de materii la alegere” | AUDIO

Foto: Shutterstock