Confidenţialitate

Dobânda de politică monetară, stabilită de BNR la 7% | AUDIO

Ratele la creditele în lei nu cresc, dar nici nu scad. Banca Națională a decis să mențină dobânda de politică monetară la 7% pe an, nivel stabilit în ianuarie. Este instrumentul folosit de BNR în lupta cu inflația – prin descurajarea consumului și a creditelor. Totodată, BNR menține rata dobânzii pentru facilitatea de creditare la 8%, precum și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este a cincea şedinţă consecutivă în care este menţinut acelaşi nivel al dobânzii cheie. Banca Națională continuă să acționeze prudent, mai ales în contextul dezbaterilor privind deficitul bugetar, care dau fiori pentru finalul de an. De aceea, presiunea pe inflație se menține.

Dobânzile la creditele în lei nu vor scădea în perioada următoare. Nivelul lor depinde de cel al inflației: chiar dacă aceasta s-a mai temperat, atat timp cât e mare, dobânda nu are cum să fie mică, pentru că altfel sistemul bancar ar fi puternic zdruncinat, ceea ce ar echivala cu o criză.

BNR arată ca actuala perspectivă a inflației este marcată de incertitudini din cauza plafonarii temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă a măsurilor fiscale pe care vrea sa le adopte Guvernul, pentru cresterea veniturilor la buget.

Rata anuală a inflației a coborât la 10,3% în iunie (de la 10,6 în mai) și ar putea să fie de o singură cifră în iulie, dar noul nivel va fi anunțat vineri de Statistică.

BNR se așteaptă ca inflația să continue să scadă, dar pe o „traiectorie ceva mai ridicată decât cea previzionată anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei” și să ajungă în apropiere de ținta de 2,5% la sfarsitul orizontului de prognoză de 2 ani.

Banca Centrala mai transmite ca în trimestrele II și III s-a înregistrat o creștere modestă a economiei, mai temperată decât s-a anticipat anterior.

În perioada aprilie-mai a scăzut dinamica vânzărilor cu amănuntul și a serviciilor prestate populației, iar producția industrială și-a amplificat contracția.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Impozitarea bonurilor de masă și a tichetelor de vacanță prin cota către Asigurările de Sănătate provoacă dispute | AUDIO