DNA va face o anchetă la DNA Oradea

Procurorul șef adjunct al DNA, Nistor Călin, cel care din această săptămână asigură conducerea Direcției, a ordonat un control la Serviciul din Oradea.

Mai mulți procurori sunt cercetați de Parchetul General după ce în presă au apărut înregistrări cu aceștia în care discutau despre posibila anchetare a unor judecători.

Dosarele pomenite în înregistrări vor fi verificate.

În același timp, procurorul șef adjunct al DNA a sesizat și Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii orădeni implicați în scandal.

„În temeiul prevederilor art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, ale art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioară a Direcției Naționale Anticorupție, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 1643/C/2015 și ale dispozițiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002, coroborate cu dispozițiile art. 85 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, Procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, domnul Nistor Călin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii din cadrul acestei unități de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spațiul public”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis și un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. În cursul zilei de miercuri, mai mulți procurori de la Oradea au fost audiați.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS