Confidenţialitate

DNA: Percheziții, luni dimineață, la ASSMB. Directorul adjunct al instituției, suspectat de luare de mită | AUDIO

Procurorii DNA au făcut percheziții luni dimineața – 18 septembrie 2023 – la Administrația Spitalelor din București. Directorul adjunct al instituției, Cristian Plută, e suspectat de luare de mită la acordarea unor contracte de achiziții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București ar fi luat mită în două tranșe de 20.000 de euro și 300.000 de lei pentru acordarea unor contracte de achiziții, susțin surse judiciare citate de G4Media.

Jurnaliștii mai scriu că acesta a fost denunțat chiar de către directoarea instituției, Oana Gabriela Sivache și că denunțul vizează mai multe persoane cu funcții de conducere din ASSMB, un manager de spital și firme de construcții.

Promovat în funcție de PSD, Cristian Plută nu deținea în 2020 case, terenuri, depozite bancare, ci doar trei mașini, potrivit declarației de avere.

În 2021 și 2022, când era director de investiții în cadrul Administrației Spitalelor, instituției din subordinea Primăriei Capitalei, a cumpărat 3 terenuri, o casă și a adunat 25.000 de euro, mai scrie G4Media.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre neregulile constatate la ASSMB

Invitat recent în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre unele nereguli pe care le-a constatat la Administrația Spitalelor din Capitală.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Cei de la ASSMB în loc să se apuce de achizițiile pentru aceste ambulatorii s-au apucat să facă achiziții de consultanță pentru achiziție. La toate spitalele din București există această chestiune care mi s-a părut surprinzătoare: toate au nevoie de un consultant care să le spună ce aparate să cumpere. Treaba asta nu este în regulă deloc”.

Ioana Ene Dogioiu: Suspectați o fraudă, cu alte cuvinte…

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nu, nu vreau să mă pronunț în acest sens. Există instituții specializate care pot să aprecieze acest lucru”.

DNA: Perchezițiile vizează acte de corupție comise în 2023

Potrivit DNA, perchezițiile vizează acte de corupție comise anul acesta, în perioada aprilie-august în legătură cu încheierea unor contracte de achiziții publice, dar și cu numirea unor persoane în funcții de conducere în cadrul unor spitale din Capitală.

În total au fost 8 percheziții în București și Ilfov, una la ASSMB, celelalte la sediile unor firme și la domiciliile unor suspecți din acest dosar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dimitrie Muscă, fermier: Românii ar trebui să protesteze și să ceară interzicerea importurilor de cereale din Ucraina | AUDIO