Confidenţialitate

Dimitrie Muscă, fermier: Românii ar trebui să protesteze și să ceară interzicerea importurilor de cereale din Ucraina | AUDIO

Românii ar trebui să protesteze și să ceară interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, spune un fermier din Arad. Acesta amintește că Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis deja importurile de cereale ucrainene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România, Dimitrie Muscă, este de părere că românii ar trebui să protesteze și să ceară Guvernului măsuri ferme și interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, măsuri luate deja de alte 3 țări din zonă Polonia, Ungaria și Slovacia.

Dimitrie Muscă, despre efectul importurilor de cereale din Ucraina în România

Dimitrie Muscă spune că permiterea importurilor din Ucraina duce la inchiderea mai multor ferme românești.

„Este dezastruos. Își vând fermele pentru că nu mai rezistă, nu au ce să facă. Gândiți-vă că numai tranzitul care s-a făcut în anul trecut a făcut să rămână circa un milion și jumătate – 2 milioane de tone de cereale nevândute. Nu au avut unde depozita produsele din anul acesta și prețul s-a dus mai jos anul acesta față de anul trecut, deci este o pierdere pe toate liniile”, a explicat Dimitrie Muscă.

Dimitrie Muscă: „Prețul mai mic se datorează faptului că acolo nu a fost niciun barem la pesticide”

Dimitrie Muscă mai spune că permiterea importului de cereale din Ucraina ar destabiliza și mai mult piața de cereale din România, care a fost puternic afectată și doar de tranzitul cerealelor ucrainiene pentru că unele rămâneau in țară.

„Traderii care sunt cumpărătorii de cereale și din România și de peste tot vor cumpăra cerealele din Ucraina datorită faptului că au un preț mai mic. Prețul mai mic se datorează faptului că acolo nu a fost niciun barem la pesticide”, a mai spus Dimitrie Muscă.

Aprilie 2023: Mii de fermieri din vestul României și-au manifestat nemulțumirea față de intrarea cerealelor din Ucraina în țara noastră

În aprilie, mii de fermieri din vestul României au protestat în pricipalele puncte de trecere a frontierei din județul Arad față de intrarea pe piața internă a cerealelor din Ucraina, despre care spun că nu respectă aceleași standarde de siguranță alimentară pe care Uniunea Europeană le cere femierilor comunitari, ceea ce face ca cerealele din Ucraina să fie produse mai ieftin și prin urmare vândute la prețuri mai mici.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: The Guardian: Cum se explică prețul mic al sucului de roșii provenit din Italia? Mare parte din fermele din sudul țării sunt controlate de mafie | AUDIO