Confidenţialitate

DNA cere judecătorilor declasificarea documentelor DIPI din mandatul lui Petre Tobă

Procurorii încearcă să aibă acces la actele privind cheltuielile făcute la Departamentului de Informații și Protecție Internă al MAI.

DNA a cerut judecătorilor Instanței Supreme declasificarea documentelor rămase secrete sub mandatului fostului ministru de Interne, Petre Tobă.

Acesta a refuzat să le pună la dispoziția anchetatorilor.  Procurorii cred că aceste documente ar proba fapte de corupție de la nivelul DIPI.

 

În rechizitoriul prin care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și șefii DIPI au fost trimiși în judecată, DNA cere și declasificarea documentelor secretizate în mandatul lui Petre Tobă.

Anchetatorii notează că DIPI și MAI au refuzat, între altele, să declasifice rapoartele de decontare a cheltuielilor.  DNA crede că acestea ar dovedi faptele de corupție din interiorul instituției.

Procurorii insistă că demersul lor respectă legea, fiind citate articole din Codul de Procedură Penală:  …  refuzul autorităţii emitente de a declasifica un înscris nu poate fi unul discreţionar, întrucat aduce atingere dreptului la apărare,  la un proces echitabil și accesului liber la justiţie,  se arată în cererea DNA.

Amintim, în acest dosar,  fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost numit de presă “Limuzina” şi vizează inclusiv cumpărarea unui automobil de lux Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Mașina ar fi folosită și în scopuri personale numai de Gabriel Oprea.