Confidenţialitate

Din 31 martie, românii scapă de controlul actelor la aeroport odată cu intrarea frontierelor aeriene în spațiul Schengen

De duminica viitoare, România intră în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

Acest lucru înseamnă că atunci când călătorim spre țări membre Schengen nu vom mai prezenta, pe aeroport, pașaportul sau buletinul la control. Trebuie doar să validăm biletul de avion și să trecem prin filtrele de securitate.

Totuși, polițiștii de frontieră vor face controale inopinate atunci când au anumite suspiciuni.

Cornel Laurian Stoica, șeful Poliției de Frontieră Române a explicat că și minorii vor fi scutiți de controale, însă în continuare au nevoie de toate documentele necesare pentru a putea ieși din țară.

”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de o altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi care se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei”, a menționat inspectorul general Cornel Laurian Stoica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de un document de călătorie valabil și acordul din partea ambilor părinţi, iar la revenirea în țară doar de documentul de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Persoana care însoțește un minor la ieșirea din țară nu va mai avea nevoie de prezentarea cazierului în format fizic, a mai spus inspectorul general al Poliției de Frontieră.

Certificatul de cazier judiciar (…) este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat Cornel Laurian Stoica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care călătoresc spre state non-Schengen vor face în continuare controlul pașaportului sau al actului de identitate, a spus Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră.

”Persoanele care se vor prezenta în aeroporturi după data de 31 martie și care vor călători către non-Schengen în continuare vor trebui să se prezinte la ghișee, la filtrele Poliției de Frontieră, a precizat Alexandra Găvan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În toate aeroporturile din țară, au fost organizate fluxuri separate pentru cei care călătoresc în spațiul de liberă circulație și cei care se îndreaptă spre țări non-Schengen.