Confidenţialitate

DIICOT clasează parțial Dosarul 10 august

DIICOT clasează parțial dosarul 10 august, la aproape doi ani de la protestele antiguvernamentale care au degenerat în violențe în fața Palatului Victoria din București. DIICOT a anunțat clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

De asemenea, au fost clasate acuzațiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă împotriva a patru oficiali din MAI și Jandarmerie – maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN.

DIICOT își declină competențele pentru urmărirea penală pentru de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, acuzîndu-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat, la rândul lor, că au fost agresaţi de demonstranţi.

În iulie 2019, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus declinarea competenței de soluționare a Dosarului 10 august în favoarea DIICOT.

Pe 14 noiembrie 2019 a fost declasificat raportul de la Ministerul de Interne privind protestul antiguvernamental din 10 august 2018 și transmis către DIICOT.

La începutul lunii decembrie, convorbirile jandarmilor din timpul protestului Diasporei din 10 august 2018 au fost desecretizare, după ce ministrul de Interne, Marcel Vela a dat un ultimatum. Anchetatorii au avut la dispoziție 250 de ore de convorbire, din care 248 în legătură cu misiunea.

Tot în legătură cu evenimentele petrecute pe 10 august 2018, aproape de finalul anului trecut, cei șapte agresori ai femeii jandarm de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 la închisoare cu suspendare pentru ultraj.

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.