Confidenţialitate

Ministrul Internelor: Raportul despre protestul din 10 august 2018, declasificat și trimis la DIICOT | AUDIO

Noul ministru al Afacerilor Interne a anunțat, joi, că a fost declasificat raportul privind protestul antiguvernamental din 10 august 2018 și l-a transmis către DIICOT, unde este deschis un dosar penal.

„Azi dimineață, am primit ultimul aviz de la instituțiile solicitate. Azi, a sosit ultimul aviz, comisia a decis declasificarea raportului. Așadar, în această zi, raportul este declasificat. Informarea cu privire la evenimentele din 10 august este declasificat”, a declarat Marcel Vela.

„Am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde, după cum bine știți, există un dosar penal. DIICOT a comunicat ca ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT-ului”, a adăugat ministrul.

Procurorii vor folosi informațiile din raport, iar când ancheta va fi încheiată, acesta va deveni public.

„Ministrul dă ordin, constituie comisie care analizează oportunitatea. Analizând oportunitatea, profesioniștii din Minister s-au exprimat: poate fi desecretizat. Pasul 2: am cerut de la instituții să ne dea acceptul și le mulțumesc. Și cei de la SRI, SIE, Jandarmerie au fost de acord. Nu știu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat, vă rog să o intrebați”, a precizat ministrul.

„Jandarmeria București a fost de acord. Nu pot da detalii din raport pentru că e la DIICOT și e proces penal”, a mai spus Vela.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, acuzîndu-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat, la rândul lor, că au fost agresaţi de demonstranţi.

Până acum, au fost audiați peste o mie de martori şi sute de victime și doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.