Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Evacuarea cu scandal a chioșcurilor de la metrou

Ieri a început evacuarea spațiilor comerciale aflate în stațiile de metrou. Pentru asta, Metrorex a apelat la primăriile de sector, care au o evidență a magazinelor construite fără autorizație. 

Astfel, în perioada următoare, fiecare primărie de sector ar urma să evacueze stațiile de metrou de pe teritoriul ei administrativ. Primul care s-a pus pe treabă a fost Radu Mihaiu, primarul sectorului 2. Desigur, nu fără proteste ale comercianților. Din acest motiv, în stația de metrou Ștefan cel Mare au fost aduși numeroși polițiști locali și jandarmi. În stația Pipera, comercianții au eliberat singuri spațiile pentru care plăteau chirie sindicatului de la metrou.

Ascultați un reportaj de Victor Marin:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe geamul unui chioșc din stația Pipera scrie așa: „Dispoziție privind desființarea unor lucrări de construcții neautorizate, amplasate nelegal, pe domeniul public al Sectorului 2 al Municipiului București”. Adresa a fost lipită pe 6 aprilie, și pe 7 aprilie oamenii și-au întrerupt activitatea.

În schimb, la stația de Metrou Ștefan cel Mare a fost nevoie de intervenția polițiștilor locali. Evacuarea a fost condusă chiar de primarul sectorului 2, Radu Mihaiu. El a declarat pentru Europa FM că Metrorex a cerut ajutorul primăriilor de sector și că magazinele și chioșcurile din stațiile de metrou nu au autorizație de construire. În plus, comercianții ar fi fost înștiințați din timp că trebuie să plece.

Primarul Radu Mihaiu: – Au primit pe 25 martie, dacă nu mă înșel, prima înștiințare din partea Metrorex.  

Reporter: – Dar poate există autorizații emise de Primăria Generală… 

Primarul Radu Mihaiu: – Nu există! Avem o notificare de la Primăria Generală că nu au emis nicio autorizație de construire pentru aceste magazine. Aș ruga comercianții să își strângă marfa. E mai simplu pentru toată lumea. Dacă nu eliberează, își vor putea recupera bunurile, dar va dura un timp. Voi sta de vorba cu fiecare și vom căuta soluții pentru ce au dânșii nevoie. 

Reporter: – Respectiv, să le puneți la dispoziție, contra cost, un spațiu la suprafață? 

Primarul Radu Mihaiu:  – O să vedem care sunt cele mai bune soluții. Nu vreau să mă antepronunț.

Printre cei care au venit să vadă ce se întâmplă, au fost și câțiva vânzători dintr-o stație de metrou din Sectorul 5. Sunt conștienți că în curând, le-ar putea veni și lor rândul.

– Dumneavoastră ce veți face dacă veți fi evacuat? 

 – Ce va face toată lumea. O să ne găsim alt loc de muncă. Nu avem vârsta ca să plecăm. Prostia mea e că m-am întors în 90 în țară.

Următorii care trebuie să își strângă marfa sunt comercianții din stații precum Politehnica, Lujerului sau Gorjului. Primarul Ciprian Ciucu a confirmat că în scurt timp, evacuările vor începe și în Sectorul 6.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu: – Sunt cu totul vreo 9 stații de metrou. Le excludem pe cele din Drumul Taberei, pentru că acolo au fost date în exploatare recent și nu au spații comerciale.

Reporter:  – Dar din primele semnale pe care le aveți, există și chioșcuri sau magazine care au au autorizație de construire? 

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu: – Nu! Din ce am verificat până acum, nici măcar unul. Dar am în schimb un raport de la Metrorex care arată că în caz de incendiu sau cutremur, Doamne ferește, chioșcurile acestea îngreunează evacuarea.

Într-o conferință de presă, Ministrul Transporturilor a declarat că și primarii din sectoarele 1 și 4 vor colabora cu Metrorex pentru eliberarea stațiilor de metrou. Discuții cu primarii din sectoarele 3 și 5 vor avea loc în perioada următoare. Și mai spune Ministrul Transporturilor, comercianții ar putea să ceară despăgubiri sindicatului de la metrou, care ani de zile, le-a încasat banii pentru spații construite fără autorizație. Pe de altă parte, ar fi de menționat că o treime dintre stațiile metrou nu au autorizație ISU.