Confidenţialitate



Despre momițe și fudulii


Despre momițe și fudulii

Există și se manifestă o confuzie gravă între momițe și fudulii, în detrimentul primelor. Dacă fuduliile sunt simbolul virilității și sunt consumate din cele mai vechi timpuri mai ales pentru asta, nu atât pentru gust, momițele, despre care mulți oameni cred că ar fi fudulii, rămân nemâncate tocmai pentru că există această sensibilitate la virilitate care-i împiedică pe unii dintre noi să încerce un gust poate interesant, ascuns într-o formă de care parcă nu-ți vine să te apropii decât poate, cu un anume soi de respect.

Glumesc, desigur, când mă refer la respect, în realitate barierele mentale au o altă natură. Cert e că din cauza faptului că necunoscătorii cred că momițele și fuduliile sunt sinonime, ratează experiența oferită de textura ca de creier, finețea ca de caviar și dulceața suavă a momițelor, umili ganglioni care împodobesc zona pieptului ori a gâtului vitelor și care au o viață de raft foarte scurtă, fiind extremi de sensibili.

Nu se găsesc în comerțul mare tocmai pentru că nu cumpără nimeni momițe, însă unele măcelării le au în ofertă uneori. Acum 70-80 de ani, poate și mai încolo, Bucureștii erau capitala balcanică a fuduliilor, creierului, măduvioarelor și momițelor, semn că sensibilitatea am dobândit-o odată cu ignoranța, pe care pesemne că am dobândit-o odată cu sporirea confortului, dar ăsta-i un subiect pe care nu-l aprofundez aici.

Dacă v-aș spune că mațele fripte sunt delicioase, ați avea vreo obiecție? Posibil, mai ales dacă faceți parte dintr-o generație care a văzut mai des membrana artificială a salamurilor ori a altor mezeluri, lucru care nu-i deloc condamnabil, în definitiv suntem în mare măsură tributari mediului în care trăim.

În realitate, cârnații de casă și caltaboșii nu sunt altceva decât combinații de carne, vegetale și lactate cu mirodenii, introduse forțat în intestine animale, pe care de foarte multe ori le consumăm fără un spasm sub ochi dacă au suferit acest proces al frigerii, care vine cu beneficiul caramelizării, care vine cu multiple beneficii gustative. Dincolo de asta, există la popoarele din balcani un soi de mâncare a săracului, care pe vremuri era exact asta, și care între timp a sporit în generozitate. Turcii îi spun cocoreci.

Au și grecii o denumire asemănătoare pentru acest fel de mâncare de stradă care se compune dintr-un amestec de carne și mirodenii felurite care îmbracă în strat gros o țepușă, fiind la rândul său îmbrăcat într-un strat gros de intestine de oaie curățate bine- sau cel puțin așa-mi place să cred.

Țepușa astfel îmbrăcată se învârte deasupra jarului de lemn până se pătrunde bine iar stratul de intestine de la exterior devine o crustă crocantă, aromată minunat și defel respingătoare, ba chiar dimpotrivă. Recomand cu drag să încercați, dacă ajungeți vreodată la Istanbul.


Ultimele stiri
În Prahova, instalaţiile sunt umplute cu apă, de vineri, la ora 23.00. Prin mesaje RoAlert populația e sfătuită…

Directorii de școli și inspectorii școlari vor fi schimbați anul viitor, iar concursurile ar urma să aibă loc…

Mai multe cluburi din SuperLiga României îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea care stabilește că…

Un susținător al lui Călin Georgescu, obligat de instanță să achite 50.000 de lei daune morale unui bărbat…

Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…

Premierul Bolojan: „Foarte posibil, din această seară alimentarea cu apă menajeră va fi reluată în Prahova. Despre responsabili: „Dacă…

ÎCCJ explică de ce a atacat a doua oară la CCR legea privind pensiile magistraților. Purtătorul de cuvânt…

5 idei de pijamale perfecte pentru o seară de film acasă (P)

Grupul parlamentar „Pace – Întâi România” a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Ninel Peia l-a…