Deputații juriști au votat modificarea legii avocaturii care le conferă avocaților o ”mică” imunitate

Deputații juriști au votat astăzi unele modificări ale legii avocaturii care le conferă avocaților imunitate în cazul unor anchete penale.

Se prevede, între altele, că procurorii nu mai au voie să ridice documente, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea calculatoarelor și a telefoanelor care aparțin avocaților.

Nu mai pot fi ridicate nici comunicările dintre client și avocat.

Modificările făcute la legea avocaturii vor merge la vot final în Camera Deputaților.

Una din modificarile votate în Comisia Juridica din Cameră face practic imposibila si ineficienta interceptarea avocatilor, întrucât aceștia trebuie anunțați de judecator imediat ce s-a dispus masura interceptarii.

Inițiatorii vor ca avocații să fie interceptați doar în cazul în care există date că au săvârșit sau se pregătesc să comită o infracțiune, în complicitate cu clienții lor.

DNA a criticat de la început proiectul de lege pe motiv că probele deja administratea în dosarele procurorilor anti-corupție ar deveni nule.

Unul dintre amendamente a fost depus de senatorul PSD Ioan Chelaru.  El explica, la vremea respectivă, că în prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca apără un suspect sau un invinuit.

Daca modificarile la legea avocaturii vor trece și de plen, printre marii beneficiari se numără Dan Sova si Victor Ponta.  Amintim, ei sunt cercetați în calitate de avocați în dosarul Turceni-Rovinari.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS