Deputații, convocați în sesiune extraordinară. ”Fără penali în funcții publice”, pe ordinea de zi | AUDIO

Camera Deputaților a fost convocată luni în sesiune extraordinară pentru perioada 1 – 15 iulie.

Pe ordinea de zi anunțată de conducerea forului legislativ se află și inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, ”Fără penali în funcții publice”, transmite corespondentul Europa FM la Parlament.

Decizia de convocare a sesiunii extraordinare a fost luată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la propunerea lui Marcel Ciolacu. Acesta a anunțat anterior că Parlamentul va lucra întreaga vară, fără a intra în vacanță, așa cum se întâmplă în mod normal.

Printre proiectele care vor fi discutate în această sesiune extraordinară se numără inițiativa de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. O inițiativă cetățenească, sprijinită de USR.

Proiectul a primit undă verde din partea Curții Constituționale încă din aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlamemnt, fără a intra la debatere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS