Deprivarea de somn şi legatura cu diabetul zaharat

Cât de mult afectează turele de noapte la serviciu organismul uman? Mai multe studii conduse de medici din Boston au demonstrat că atunci când ne împotrivim ceasului biologic riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 crește semnificativ.

Un grup de voluntari sănătoși au fost supuși unui program de somn în timpul zilei și activitate în timpul nopții, dormind în medie 5-6 ore pe zi. În scurt timp răspunsul organismului la o masă normală nu a mai fost unul obișnuit. Nivelul glicemiei a crescut și a rămas ridicat pe parcursul a mai multor ore. Aceste modificări s-au întâmplat din cauza cantității insuficiente de insulină secretată de pancreas, în urma stresului cauzat de dereglarea ritmului zi-noapte și deprivării de somn.

Din fericire, după 9 zile de respectare a programului normal cu care corpul nostru este obișnuit, simptomele au dispărut.

Astfel, dacă lucrați în timpul nopții, specialiștii vă recomandă să vă odihniți ziua într-o cameră liniștită și întunecată și să nu mănâncați foarte mult la o singură masă.