Confidenţialitate

Depozitele de gaze ale României se golesc mai repede comparativ cu media Uniunii Europene

Depozitele de gaze ale României se golesc mai repede comparativ cu media europeană. Săptămâna trecută acestea erau pe trei sferturi pline, al treilea cel mai mic grad de umplere la nivelul spațiului comunitar. 

La începutul lui noiembrie România avea înmagazinate gaze la aproape 98% din capacitatea de stocare.

În aproape două luni și jumătate, până vinerea trecută, acest nivel a scăzut la 74,5%, după Slovacia, circa 73% și Ungaria, aproape 66%, conform statisticilor Gas Infrastructure Europe.

Media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de aproape 82%, scrie Economica.net.

Totuși situația României este mult mai bună decât acum un an, când țara noastră avea gaze până la circa 48% din capacitatea de stocare, dar asta se întâmpla înainte de începutul războiului din Ucraina.

În condițiile în care iarna este una blândă, iar activitatea economică a scăzut în multe sectoare, gradul de umplere de acum poate părea satisfăcător, dar Europa se pregătește de următorul sezon de înmagazinare care, spre deosebire de acesta va însemna și mai puțin gaz rusesc, chiar deloc pe unele piețe precum Germania, subliniază Economica.net.

La finele anului trecut, șeful Agenției Internaționale pentru Energie avetiza că  Europa va depăşi această iarnă, dar că „următoarea iarnă va fi dificilă”.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ghidul cardurilor de energie pentru românii vulnerabili. Vor fi livrate în februarie. Cine beneficiază de ele și cum se folosesc | GHID FOTO