Delfinii şi oamenii suferă de maladii similare

Noul studiu ar putea contribui la crearea de noi tratamente împotriva diabetului şi la prevenirea cancerului uterin.

Delfinii, ca şi oamenii, sunt mamifere şi regimul lor alimentar include peştii şi fructele de mare pe care le consumăm şi noi, susţine Carolyn Sotka, de la Administraţia Oceanică din Statele Unite.

Delfinii cu bot gros, specia cea mai răspândită, pot să dezvolte în orice moment o stare fiziologică asemănătoare diabetului uman.

Acest mecanism rezultă probabil din regimul alimentar al acestor cetacee, foarte bogat în proteine, însă sărac în glucide.

Faptul că oamenii şi delfinii au creiere mari, necesitând concentraţii ridicate de glucoză în sânge, ar putea explica motivul pentru care două specii diferite au dezvoltat mecanisme fiziologice similare pentru a metaboliza zahărul.

Aceeaşi cercetătoare a reamintit faptul că genomul delfinului a fost secventiat, permiţând efectuarea multor comparaţii cu cel uman.

Însă, delfinii ar putea avea şi alte maladii similare celor umane asociate diabetului, precum rezistenţa la insulină sau o concentraţie excesivă de fier în sânge, ori, formarea calculilor renali.