De marți, angajații din primării și consilii județene intră în grevă

Angajații din primării și consilii județene vor întrerupe lucrul, în semn de protest față de noua lege a salarizării bugetarilor.

Ei sunt nemulțumiți că documentul –  dezbătut, zilele acestea, în comisia de muncă din Camera Deputaților – nu prevede o grilă de salarizare și pentru această categorie de bugetari. Salariile vor fi stabilite prin hotărâri ale consiliile locale sau județene.

Este o salarizare subiectivă care va duce la abuzuri din partea primarilor și a președinților de consilii județene – a spus la Europa FM, Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

”Nu putem să avem o salarizare subiectivă, că, de fapt, asta dorește doamna ministru. Eu cred că va influența foarte mult corectitudinea aplicării legii, pentru că atunci când nu-ți convine atitudinea unui funcționar public care își face foarte bine treaba îi creezi o presiune, în sensul că îi dai salariul minim pe economie, că nu te oprește absolut nimic din legea respectivă și acea persoană care nu răspunde comenzilor politice va trăi cu salariul minim pe economie”, a spus Sebastian Oprescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lipsa grilei de salarizare pentru angajații din administrația publică locală încalcă atât Constituția, cât și statutul funcționarilor publici și legislația europeană în domeniu – mai spune Sebastian Oprescu. El susține că protestele vor continua până când legea salarizării bugetarilor va fi modificată. Iar dacă schimbarea nu se va produce, sindicatele speră că documentul va fi atacat la Curtea Constituțională.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spune că proiectul legii salarizării nu va fi modificat și că e dreptul sindicaliștilor să facă grevă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS