Confidenţialitate

De ce este foarte utilă ecografia Doppler a arterelor carotide  

Ecografia este o metodă simplă, rapidă și foarte accesibilă cu ajutorul căreia pot fi examinate diverse părți ale corpului.

Este folosită și pentru a ghida medicul atunci când face o biopsie sau o puncție.

Se realizează cu o sondă care transmite ultrasunete, plasată direct pe piele sau utilizată pe cale internă.

Ultrasunetele traversează organele, se reflectă atunci când se lovesc de modificări ale densității și produc imagini transmise unui monitor.

Sunt oprite însă de aer și de țesutul osos, de aceea plămânii, intestinele și oasele sunt greu de explorat pe această cale.

Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog, ne spune ce este ecografia Doppler a arterelor carotide și cât de utilă este aceasta pentru evaluarea pacienților.

“Ecografia Doppler este o metodă non-invazivă de tip ecografic, care nu iradiază și nu doare și cu ajutorul căreia se vizualizează arterele carotide, adică arterele care conduc sângele oxigenat de la inimă la creier.”

“Există două artere carotide comune, stânga și dreapta, care se împart fiecare în artera carotidă internă și externă. Cea internă irigă creierul și ochiul prin multiple vase cu diametru progresiv mai mic.

Prin ecografia Doppler se poate vizualiza dacă există îngustări ale diametrului arterelor, care se întâmplă cel mai frecvent prin depunerea pe pereții arteriali de colesterol.”, spune Dr. Iulia Coandă.