Confidenţialitate

Dantură creată în laborator

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe din Tokyo susţin că o astfel de dantură nu diferă prea mult faţă de cea normală.

Specialiştii speră ca pe viitor celulele stem să poată fi folosite nu numai pentru refacerea unei danturi sănătoase ci şi pentru refacerea unor organe afectate de boală sau de trecerea anilor.

Este vorba despre o tehnică prin care celulele stem să permită creşterea unor organe în interiorul corpului astfel încât să facă posibilă înlocuirea organelor bolnave.

Celulele stem au fost în prim planul acestei cercetări, deoarece acestea au abilitatea de a se transforma în orice alt tip de celule.

Cercetătorii japonezi au recoltat celule stem, le-au crescut în laborator timp de cinci zile până au format un mic ‘mugure’, care a fost apoi transplantat adânc în maxilar.

Cinci săptămâni mai târziu, a putut fi observat vârful dintelui iar după alte şapte săptămâni acesta a ajuns la dimensiunea unui dinte mătur.

Dantura sănătoasă astfel creată este complet funcţională, fiecare dinte având toate componentele unui dinte normal: dentină, smalţ, vase de sânge, fibre nervoase, coroană şi rădăcină.