Daniel Dăianu, despre efectele creșterii pensiilor asupra economiei | AUDIO

O prioritate a noului Guvern e abrogarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, care, altfel, ar intra în vigoare la 1 ianuarie. E o urgență pentru viitorul executiv, spune Ionuț Moșteanu, lider USR. Dar noul Guvern va avea de gestionat și decizia privind majorarea pensiilor, pe care CCR a lăsat-o în așteptare în noiembrie și o va lua în discuție abia pe 13 ianuarie anul viitor. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că o creștere de 40 la sută, nu  de 14%, ar arunca în aer economia, mult mai grav decât a făcut-o deja pandemia.

”Să ne imaginăm ce ar însemna, după o pandemie nenorocită, blestemată, să ne trezim cu o criză economică, care să facă din actuala criză economică o floare la butonieră. Nu s-ar putea, reacța ar fi dezordonată, cu consecințe foarte urâte pentru economie, pentru oameni, fiindcă s-ar vedea și în într-o inflație, presiune extraordinară pe curs care s-ar vedea chiar în depreciere. Piețele financiare ne-ar finanța la costuri exorbitante. După mine e un scenariu imposibil”, a spus Daniel Dăianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Consiliului Fiscal speră că judecătorii Curții vor respinge majorarea cu 40 la sută pentru că aceasta ar fi decizia cea mai înțeleaptă, dată fiind situația actuală. Altfel, spune el, cu toții am avea de suferit.

”Curtea Constituțională are de luat o decizie care să țină cont de o situație de fapt, să citească, în mod generos, în mod inteligent, ceea ce servește cel mai bine în condițiile date cetățenilor români”, a subliniat Daniel Dăianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS