Dăncilă, despre rechemarea ambasadorului Maior: „Am primit o informare pe 7 sau 8 mai prin poșta militară”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că nu a primit nicio decizie de rechemare a ambasadorului României în SUA George Maior ci doar o informare pe data de 7 sau 8 mai prin poșta militară, pe care a avizat-o.

„Ca să lămurim, nu am primit nicio decizie de rechemare a ambasadorului SUA George Maior acasă. Am primit pe data de 7 sau 8 mai o informare prin poșta militară pe care am avizat-o legată de rechemarea din SUA dar nu am primit nicio decizie privind rechemare a ambasadorului SUA”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul CEx-ului PSD.

„Una este o informare în care îți exprimi intenția de a face un anumit lucru, că aceasta este informarea, intenția de a rechema ambasadorul. Decizia de rechemare este cu totul altceva, trebuie avizată de președintele României. După câte am înețles eu din declarațiile domnului Meleșcanu, ar fi fost trimisă această decizie de la MAE către Administrația Prezidențială. Domnul Meleșcanu se referea la acea informare. Eu am semnat acea informare privind rechemarea ambasadorului”, a declarat premierul Dăncilă.

Prim-ministrul a afirmat că va semna o propunere de rechemare a ambasadorului Maior dacă ministrul de Externe Ramona Mănescu va trimite un astfel de act.

„Ca decizie politică și dacă este un memorandum foarte bine argumentat bineînțeles că semnez, drept dovadă că am semnat și informarea”, a spus Viorica Dăncilă.

Vineri, premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns, la Constanța, fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, care a spus că a transmis primului ministru memorandumul de rechemare a ambasadorului SUA, George Maior. „Eu nu pot să fac pierdut un document”, a spus Dăncilă.

Teodor Meleșcanu a declarat că a trimis pe 8 mai, către Viorica Dăncilă, memorandumul privind rechemarea ambasadorului României în SUA George Maior. Fostul ministru de Externe a precizat că nu prima oară când premierul „rătăcește” documentele pe care nu și le asumă sau pe care vrea să le respingă.

Reacția lui Meleșcanu a venit după ce Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Argeș, că nu a primit niciun document privind rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA de la fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu. Premierul a adăugat că va discuta despre subiect cu Ramona Mănescu.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 și a fost șef al SRI în perioada 2006-2015. Recent a fost implicat într-un scandal cu privire la rechemarea sa în țară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreționar în care Maior a folosit Serviciul.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Președintele Klaus ohannis nu a luat încă o decizie cu privire la solicitarea de rechemare a lui George Maior din funcție.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS