Confidenţialitate

DÂMBOVIȚA: Focar de coronavirus într-un centru de persoane cu handicap

55 de persoane cu handicap din centrul de recuperare din Ţuicani, județul Dâmbovița, au fost testate pozitiv la noul coronavirus în ultimele 24 de ore.

În total, în unitatea respectivă sunt 106 de cazuri, atât în rândul beneficiarilor, cât şi al angajaţilor, potrivit Direcției județene de Sănătate Publică.

Cu toții sunt monitorizaţi clinic de medicii specialişti din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

S-a ordonat distanţarea salariaţilor la fiecare schimbare a turelor de lucru, intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi de dezinfecţie curentă, efectuarea dezinfectiei terminale, purtarea echipamentului de protecţie şi a fost interzică folosirea de către salariaţi a unor spaţii comune.

De asemenea, în centrul destinat persoanelor cu handicap a fost interzis accesul vizitatorilor.

”Orice minimalizare a efectelor coronavirusului asupra organismului uman, poate determina o afectare gravă a stării de sănătate care să conducă spre deces şi de aceea,  dezavuăm orice campanie de negare a pericolului infectării”, avertizat DSP Dâmbovița.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, un nou record negativ de cazuri înregistrate în 24 de ore.

614 de noi infecții au fost raportate.

Potrivit GCS, până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Șeful statului a declarat, joi, că “pandemia a scos la iveală o economie dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută”.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat lipsa unei legislații coerente și bine gândite: “Am fost nevoiți să gestionăm pandemia cu legi slabe. În cele mai critice momente sanitare, am ajustat din mers și legislația. În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale”.

Președintele făcut un apel la politicieni să lase deoparte orgoliile politice și să lucreze în comun în lupta anti-epidemică: “Fac apel la o colaborare loială între instituțiile fundamentale. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor.”

Premierul le-a cerut miniștrilor implicați în lupta cu coronavirusul să se mobilizeze și să utilizeze toate instrumentele pentru a putea reduce numărul de persoane infectate.

„Transmit un mesaj foarte serios. Creșterea numărului de cazuri, de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit să sunați mobilizare generală. Toate ministerele implicate trebuie să fie mobilizate la maximum și să utilizeze toate instrumentele pentru a putea reduce numărul de persoane infectate. Marea majoritate a cetățenilor sunt corecți, respectă regulile. Din păcate, avem o sumă de agenți economici, instituții și cetățeni care, poate și datorită unei campanii de o agresivitate fără precedent de negare a virusului și de nesocotire a pericolului, au ajuns în situația de a ignora. Vă cer să fiți fără milă față de cei care încalcă legea”, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern.

Șeful executivului a mai spus că toate instituțiile cu funcții de control trebuie să fie în teren și „să controleze la sânge, să dicteze toate sancțiunile legale împotriva celor care încalcă regulile”.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

„În acest moment, prioritate zero e controlul respectării normelor de protecție sanitară. (…) Prefer să izolăm virusul, decât să ajungem în situația să-i izolăm românii sau să fim izolați”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban i-a transmis ministrului Sănătății să organizeze o videoconferință cu directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, pentru a fi pus la punct în detaliu planul de intervenție în ceea ce privește COVID-19.

„Domnule ministru [Nelu] Tătaru, am luat decizia să vă fac o vizită săptămâna viitoare, luni. Vreau să vă rog să convocați Colegiul Ministerului și, de asemenea, cred că ar trebui organizată și o videoconferință cu directorii DSP-urilor, pentru a pune la punct mai în detaliu planul de intervenție”, a spus Orban.

Premierul i-a mai spus ministrului Sănătății să pregătească, între timp, toate măsurile necesare „pentru a face față oricărei situații”.

Nelu Tătaru i-a răspuns că reprezentanții Ministerului sunt în analiză și pregătiți pentru orice situație.