Orban: Prefer să izolăm virusul, decât să fim izolați | VIDEO

Premierul le-a cerut miniștrilor implicați în lupta cu coronavirusul să se mobilizeze și să utilizeze toate instrumentele pentru a putea reduce numărul de persoane infectate.

„Transmit un mesaj foarte serios. Creșterea numărului de cazuri, de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit să sunați mobilizare generală. Toate ministerele implicate trebuie să fie mobilizate la maximum și să utilizeze toate instrumentele pentru a putea reduce numărul de persoane infectate. Marea majoritate a cetățenilor sunt corecți, respectă regulile. Din păcate, avem o sumă de agenți economici, instituții și cetățeni care, poate și datorită unei campanii de o agresivitate fără precedent de negare a virusului și de nesocotire a pericolului, au ajuns în situația de a ignora. Vă cer să fiți fără milă față de cei care încalcă legea”, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern.

Șeful executivului a mai spus că toate instituțiile cu funcții de control trebuie să fie în teren și „să controleze la sânge, să dicteze toate sancțiunile legale împotriva celor care încalcă regulile”.

„În acest moment, prioritate zero e controlul respectării normelor de protecție sanitară. (…) Prefer să izolăm virusul, decât să ajungem în situația să-i izolăm românii sau să fim izolați”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban i-a transmis ministrului Sănătății să organizeze o videoconferință cu directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, pentru a fi pus la punct în detaliu planul de intervenție în ceea ce privește COVID-19.

„Domnule ministru [Nelu] Tătaru, am luat decizia să vă fac o vizită săptămâna viitoare, luni. Vreau să vă rog să convocați Colegiul Ministerului și, de asemenea, cred că ar trebui organizată și o videoconferință cu directorii DSP-urilor, pentru a pune la punct mai în detaliu planul de intervenție”, a spus Orban.

Premierul i-a mai spus ministrului Sănătății să pregătească, între timp, toate măsurile necesare „pentru a face față oricărei situații”.

Nelu Tătaru i-a răspuns că reprezentanții Ministerului sunt în analiză și pregătiți pentru orice situație.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, un nou record negativ de cazuri înregistrate în 24 de ore.

614 de noi infecții au fost raportate.

Potrivit GCS, până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS