Confidenţialitate

Dacian Cioloș: „Pentru noi nu există o altă formulă majoritară decât cu PNL și UDMR. Nu facem majoritate nici cu AUR, nici cu PSD”

Premierul desemnat a avut, miercuri, primele consultări politice pentru formarea unui nou guvern.

„Obiectivul meu și USR este să dăm României un Guvern cât mai repede. Dată fiind situația, cred că nu putem aștepta discuții foarte lungi. În mod normal și natural, am venit înspre PNL și UDMR pentru că pentru noi nu există altă formulă majoritară, plus susținerea minorităților”, a spus Dacian Cioloș

„Vineri, vom avea o nouă întâlnire pentru a avea o decizie. Florin Cîțu are nevoie de o discuție care va ave aloc mâine în conducerea partidului. Așteptăm decizia PNL și UDMR”, a mai spus Dacian Cioloș.

Există șanse pentru refacerea Coaliției?

„Nu cred că sunt excluse aceste posibilități. Am auzit că formula viabilă este între cele trei partide, cu susținerea minorităților. Eu am fost foarte clar că pentru noi nu există o altă formulă de majoritate, nici cu PSD, nici cu AUR”, a adăugat Dacian Cioloș.

UDMR ar fi zis că se face Coaliția, dar cu un premier PNL. Reacția lui Dacian Cioloș

„Haideți să vină o propunere de la PNL. Așteptăm de câteva săptămâni. Noi ne-am asumat responsabilitatea. Eu vorbesc despre ceea ce noi, USR, spunem. Nu despre ceea ce se vorbește în interiorul partidelor.

Mâine ei vor decide dacă începem negocierile pentru un guvern de Coaliție sau, dacă nu sunt de acord, dacă sunt în măsură să susțină un Guvern minoritar”, a mai spus Dacian Cioloș.

„Avem o desemnare de premier, pe care președintele României a făcut-o. Propunerile se făceau la președinte. Eu mi-am luat în serios mandatul și aștept să văd dacă susțin sau nu varianta pe care Klaus Iohannis a pus-o pe masă”, a adăugat Dacian Cioloș.

Reacția lui Dacian Cioloș atunci când este întrebat dacă este un premier de sacrificiu

„Cine își va asuma guvernarea în următoarele luni face un sacrificiu. Mai mare sacrificiu decât a guverna în această perioadă nu cred că este și nu este teamă de asta”, a conchis Dacian Cioloș.

Ce spune Dacian Cioloș despre un posibil Guvern monocolor

Întrebat dacă există posibilitatea unui Guvern monocolor, Dacian Cioloș a spus că: „Da, astea sunt opțiunile pe care le-am discutat: refacerea alianței sau guvern minoritar”.

Kelemen Hunor: „Azi nu am ajuns la o concluzie. Coaliția nu mai funcționează dacă lipsește oricine din această formulă de 3+1”

„Azi nu am ajuns la o concluzie. Trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când va ajunge în forurile decizionale. Ținta noastră este una singură: să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru pandemie și alte chestiuni legate de inflația PNRR. Toate celelalte trebuie lăsate până anul viitor când vom trece de această criză. Oricine care lipsește din această formulă de 3+1, Coaliția nu mai funcționează. Domnul Cioloș azi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercuri când expiră termenul de 10 zile”, a spus Kelemen Hunor.

Florin Cîțu: „Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru mandatul dat de Klaus Iohannis lui Dacian Cioloș. Nu avem nicio decizie azi”

„Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru mandatul dat de Klaus Iohannis lui Dacian Cioloș. Azi nu am luat nicio decizie. O să mai discutăm, o să mai vedem, dar azi nu este nicio concluzie. Dorește se refacă coaliția, dar mai discutăm.

Azi suntem aici, am spus, din respect pentru români. Noi vrem ca România să nu rămână în criză. Soluția trebuie să vină de la cei care au aruncat România din criză”, a spus Florin Cîțu după consultări.

„Azi nu a fost o negociere, ci o discuție”, a mai spus Florin Cîțu.

„Nu este o procedură parlamentară, ci un vot politic prin care îți arăți apartenența la Coaliție. Noi suntem aici la discuții, ascultăm, azi nu a fost o concluzie, dar vedem ce se întâmplă în perioada următoare. Am zis întotdeauna că o soluție pentru România este o Coaliție de dreapta. În acest moment avem desemnat un premier de la USR.

PNL va face o desemnare când va avea o majoritate”, a mai spus Florin Cîțu.

„Susținem pe Florin Roman ca președinte interimar”, a mai declarat Cîțu.

Declarații după întâlnirea Cioloș – Cîțu – Kelemen

Dacian Cioloș: „Nu s-a luat nicio decizie. O să am o ședință de Birou Național în această seară. Vă spunem mai multe la sediul USR-PLUS”.

Premierul desemnat a făcut o declarație scurtă înainte de consultări: „Momentul acesta este unul excepțional, iar momentul excepțional are nevoie de soluții excepționale. Nu am venit să aflu ce mi se oferă mie, ci ce se oferă cetățenilor României. Eu le ofer un parteneriat așa cum ne dorim cu toții ca să putem forma o majoritate”.

Dacian Cioloș a postat și pe pagina lui de Facebook un mesaj: „Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu intru la aceste discuții cu liderii PNL și UDMR gândindu-mă la ce pot obține eu de la partenerii noștri, ci la ce le pot oferi ei cetățenilor României. Astăzi, e nevoie să avem multă înțelepciune”.

FOTO: Inquam / George Călin / Sabin Cirstoveanu