Confidenţialitate

Curtea de Justiție a UE: Statele comunitare trebuie să recunoască dreptul de rezidenţă al soţilor, indiferent de orientare sexuală

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Adrian Coman și Robert Claibourn Hamilton au dreptul la rezidenţă ca soți de același sex în România și în orice stat comunitar.

Cei doi bărbați care s-au căsătorit în Belgia în 2010.

Cuplul a cerut autorităților române să accepte statutul de soți, astfel încât și cetățeanul american să poată sta permanent în România.

Asociațiile minorităților sexuale salută decizia de la Luxemburg.

Robert Rațiu, președintele asociației MozaiQ:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, referendumul pentru modificarea Constituției nu mai are niciun sens, spune Robert Rațiu, care consideră că România trebuie mai degrabă să avanseze în demersurile pentru legea parteneriatului civil.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia instanței europene mai prevede ca România să adopte o legislație care să protejeze drepturile familiilor LGBT.

Cazul se întoarce pe masa CCR, care se va pronunță asupra constituționalității interdicției recunoașterii căsătoriilor civile încheiate în afara României între două persoane de același sex.

Primul termen la Curtea Constituțională este pe 7 iunie 2018.

Povestea celor doi:

Românul Relu Adrian Coman  și americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles în 2010 după o relație de 4 ani.

În anul 2012 au ajuns în România și au cerut autorităților să elibereze documentele pentru ca și Robert Claibourn Hamilton să poată locui permanent în România alături de soțul său. Cererea a fost refuzată pentru că în România el nu poate fi considerat soțul lui Adrian Coman pentru că nu sunt recunoscute mariajele între persoanele de același sex.

Cuplu se judecă de 6 ani în instanțele din România. Cazul a ajuns la Curtea Constituțională care, în 2016, a adresat întrebări preliminare către Curtea de  Justiție a Uniunii Europene care trebuia să clarifice dacă dreptul la libera circulație – include şi soții de același sex.

Curtea de justiție a Uniunii a dat dreptate cuplului gay cu argumentul că o familie deja creată și consolidată în ani de zile nu poate dispărea atunci când trece o graniță.