Confidenţialitate

Curtea de Conturi: Două bănci pentru locuințe au încheiat contracte cu minori și vârstnici pentru a primi bani de la bugetul statului

Două bănci pentru locuințe din România sunt acuzate că ar fi încheiat contracte cu minori și persoane vârstnice pentru a primi bani din partea statului.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, BCR Locuințe și Raiffeisen ar fi folosit sumele primite de la buget pentru acordarea de bonusuri la depozite, nu pentru achiziția unei locuințe – așa cum spune legea.

O analiză a Ziarului Financiar arată că subvențiile acordate de stat se ridică la aproape 800 de milioane de lei.

 

Sistemul de economisire-creditare a apărut pe piața românească în urmă cu 10 ani.

Potrivit acestuia, statul plătește clienților o primă de 25% din suma economisită într-un an.

Așadar, o persoană care economisește 1.000 de euro pe an primeşte de la stat 250 de euro, iar la această suma se adaugă şi bonificaţia primită de la bancă, după cum arată jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

Numai că, potrivit legii, prima de la stat se acordă numai cu condiția „justificării în scop locativ“ – adică pentru achiziţia unei locuințe sau modernizarea acesteia.

Raportul Curții de Conturi arată că cele 2 bănci – BCR Locuințe și Raiffeisen – au acordat acești bani primiți de la stat sub formă de bonificație la depozite.

Subvenţiile – cu o valoare totală de aproape 800 de milioane de lei – s-au transformat în bonusuri de 25% dobândă, acordate inclusiv minorilor și persoanelor în vârstă.   Curtea de Conturi precizează că aceste categorii de persoane care nu pot beneficia de acest program.