Confidenţialitate

Cum se poate lupta împotriva cancerului

Este necesară creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul. Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume și determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc.

În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume. În România, conform Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat peste 30000 de cazuri noi de cancer, în creștere față de anul 2012. Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin, care reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani.

Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadia avansate ale bolii. Campania organizată cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului urmărește să demonteze patru mituri referitoare la cancer: ”nu este nevoie să vorbim despre cancer”, ”nu există semne sau simptome pentru cancer”, ”nu pot face nimic în privinţa cancerului” şi ”nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer”.

Putem să vorbim despre cancer? Da! Diagnosticul de cancer schimbă total viața unui om. Cel puțin o treime dintre pacienți suferă de depresie și se izolează. Vorbind despre boala de care suferă cu partenerul de viață, familia, prietenii, colegii îi poate ajuta pe cei afectați de cancer să lupte.

Se spune că nu există semne și simptome ale cancerului. Este adevărat că nu se cunosc semnele care apar devreme în toate tipurile de cancer, dar multe dintre acestea, precum cancerul de sân, de col uterin, cancerul de piele, de prostată sau cancerele sistemului digestiv pot fi prevenite prin metode de screening. Controalele periodice la medic, în plină stare de sănătate, sunt esențiale pentru prevenție. E mult mai ușor și mult mai ieftin să prevenim, decât să tratăm. Testul Papanicolaou, mamografia, endoscopia digestivă și multe alte investigații efectuate la timp au rol important în prevenția cancerului.

Nu putem face nimic împotriva cancerului? Ba da! Fumatul, obezitatea, obiceiurile alimentare nesănătoase, consumul exagerat de alcool, lipsa mișcării, a exercițiilor fizice – toate acestea pot fi controlate, eliminate și înlocuite cu un stil de viață sănătos.

Sursa: http://www.worldcancerday.org/