Confidenţialitate

Cum se manifestă deficitul de vitamine

Vitaminele asigură o bună funcționare a corpului nostru. Lipsa chiar și a unei singure vitamine din organism poate provoca probleme grave de sănătate.

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor, dinților, oaselor și a pielii. Vitamina A protejează mucoasa tubului digestiv, dar și pe cea urogenitală sau respiratorie. Carența de vitamina A se poate însoți de înrăutățirea vederii, în special diminuarea acuității vizuale la întuneric, de gingivită, uscarea pielii, acnee, păr deteriorat sau infecții frecvente.

Vitamina B9, numită și acid folic este importantă în producerea celulelor roșii, eritrocitelor, care transportă oxigenul de la plămâni la celulele din periferie. Astfel, atunci când lipsește, apare anemia. Acidul folic este important pentru gravide, deoarece deficitul poate conduce la malformații.

Lipsa vitaminei C conduce la oboseală, sângerări gingivale sau probleme osoase. Vitamina C este implicată în sinteza colagenului din piele, de aceea, o rană se vindecă mai repede și mai bine când există destulă vitamina C în corp.

Carența vitaminei E provoacă probleme ale sistemului nervos și muscular, probleme ale retinei și scade fertilitatea.

Deficitul de vitamina D continuă să fie des întâlnit atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților.

Vitamina D permite absorbția corespunzătoare din intestine a calciului și fosforului.
Manifestările extreme ale unui nivel scăzut de vitamina D în organism sunt rahitismul, în cazul copiilor și osteomalacia, în cazul adulților.

Copiii cu deficit sever de vitamina D pot prezenta deformări osoase, convulsii, sunt uşor iritabili, au o creştere ponderală şi în înălțime nesatisfăcătoare. La adulţi, deficitul de vitamina D determină dureri osoase şi slăbiciune musculară. Tipice sunt durerile la nivelul coastelor, şoldului, coapsei şi piciorului.