Confidenţialitate

Cum se formează cheagurile de sânge şi cât de periculoase sunt pentru sănătatea noastră

Organismul nostru are numeroase mencanisme de apărare. Printre acestea se numără și capacitatea de coagulare a sângelui în momentul în care se produce o rană. Se formează un cheag care împiedică sângerarea ulterioară.

Sângele conține mai multe tipuri de celule, printre care și trombocitele. Acestea au un rol esențial în coagulare, iar numărul lor poate fi aflat printr-o simplă analiză de sânge.

Pot fi periculoase cheagurile apărute în circulația corpului nostru? Da, mai ales când afectează vasele inimii sau pe cele ale creierului.

De cele mai multe ori primul pas constă în depunerea colesterolului în pereții arterelor și formarea unei plăci care îngustează treptat spațiul prin care curge sângele. Placa de colesterol se poate rupe în timp și în contact cu trombocitele formează progresiv un cheag care va împiedica fluxul de sânge. Astfel, nu mai are loc transportul oxigenului la celule. Așa apar infarctul miocardic și atacul vascular cerebral.

O altă situație gravă este fibrilația atrială care se manifestată prin palpitații și bătăi rapide, neregulate ale inimii. Cordul nu mai poate funcționa corect și nu mai împinge eficient sângele în restul corpului. Acesta stagnează în camerele inimii mai mult timp și favorizează formarea de cheaguri, care pot pleca prin vasele de sânge și ajung la plămâni, creier sau rinichi. Se blochează și compromit funcționarea acestor organe,

Mai ales persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să acorde atenție problemelor de coagulare a sângelui. Solicitați ajutorul medicului și respectați tratamentul medicamentos prescris pentru prevenirea situațiilor grave.