Confidenţialitate

Cum primeau bolnavii de la Spitalul Județean din Baia Mare meniuri și de 3 lei/zi, în timp ce bugetul pentru mâncare rămânea necheltuit

La Spitalul Județean din Baia Mare, zeci de mii de lei din bugetul pentru mâncare au rămas necheltuiți în fiecare lună, în timp ce bolnavii primeau meniuri de 7 – 8 lei pe zi.

Controlul făcut la SJBM după reportajul Europa FM a scos la iveală că, numai în luna ianuarie, spitalul a înjumătățit porțiile lăsând necheltuiți 60.000 de lei.

Corespondentul Europa FM Mica Șvab a obținut raportul în exclusivitate.

Bolnavii de cancer primeau mâncare de 8,42 lei/zi în loc de 15 lei, femeile care abia născuseră aveau meniu de 7,17 lei pe zi, în loc de 15 lei.

La pacienții cu ulcer economia era și mai mare: meniuri de 3,11 lei/zi din 10 lei, cât era trecut în buget.

Președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan:

„De-aia mâncarea era cum era, pentru că era o economie de 3-4 lei la fiecare meniu zilnic, deci, din capul locului, nu aveai cum să acoperi toate mesele așa cum trebuie.”

Raport oficial: Niciunul dintre meniurile pentru pacienți nu a avut prețul apropiat de valoarea alocată.

  • Meniu colecist I cu o alocare financiară la nivelul sumei de 10 lei. Preț mediu rezultat în urma calculelor de cost 3,11 lei/zi.
  • Meniu oncologie cu o alocare financiară la nivelul sumei de 15 lei. Preț mediu rezultat în urma calculelor de cost 8,42 lei/zi.
  • Meniu lăuze cu o alocare financiară la nivelul sumei de 15 lei. Pret mediu rezultat în urma calculelor de cost 7,17 lei/zi.
  • Meniu pediatrie 3-16 ani cu o alocare financiară la nivelul sumei de 12 lei. Preț mediu rezultat în urma calculelor de cost 7,25 lei/zi.
  • Meniu Ulcer I cu o alocare financiară la nivelul sumei de 10 lei. Preț mediu rezultat în urma calculelor de cost 3,82 lei/zi.

Raport oficial: Diferențele amintite s-au concretizat la nivelul lunii Ianuarie 2021 într-o economie la bugetul SJUBM de 58 776,071 RON, alocată preparării hranei pentru bolnavi, necheltuită, însă, în acest scop.

Numai în luna ianuarie, pacienții au primit mâncare de nici două treimi din banii alocați. Așa au rămas necheltuiți aproape 60.000 de lei.

Ce s-a întâmplat cu banii? Urmează sa stabilească a doua anchetă declanșată acum. Între timp, managerul spitalului a fost înlocuit.

  • Mica Șvab, corespondent Europa FM în Maramureș, jurnalist TL+ Maramureș

Foto: INQUAM Photos, Octav Ganea