Cum ne putem controla apetitul? Dr. Mihaela Bilic: Metoda „sharing is caring” ne ajută să reducem cantitatea de mâncare consumată și sprijină pierderea în greutate
Sursa foto: Shutterstock
Voi cu cine mâncați? Mâncați mai mult când sunteți singuri decât atunci când sunteți împreună cu familia sau prietenii? Indiferent de momentele din zi în care îți satisfaci anumite pofte alimentare, cantitatea și compania celor din jur fac diferența, a spus, în cadrul emisiunii „Frecvența Gustului”, la Europa FM, medicul nutriționist Mihaela Bilic. Când suntem singuri la masă avem tendința să mâncăm mai mult, la fel se întâmplă și când mâncăm în fața ecranului, atrage atenția specialistul. Paradoxul este că mâncăm mai puțin când suntem cu alții la masă. Totodată, medicul a precizat că metoda „sharing is caring”, adică împărțirea unui fel de mâncare, a unei farfurii la mai mulți meseni, duce până la urmă la scăderea cantității și, implicit, favorizează scăderea în greutate.
Mihaela Bilic: „Când suntem singuri mâncăm mai mult, fără să știm dacă ne-a plăcut sau nu, fără să ne dăm seama dacă ne-am săturat, și ne oprim abia când se termină punga”
Mihaela Bilic: „Când suntem singuri mâncăm mai mult, fără să știm dacă ne-a plăcut sau nu, fără să ne dăm seama dacă ne-am săturat, și ne oprim abia când se termină punga. Deci, varianta asta cu mâncatul în fața ecranului sau mâncatul singur e una tristă și, cum să zic, neconstructivă pentru echilibrul nostru. Iar varianta opusă, varianta cea mai bună, ar fi cea în care mâncăm cu prietenii, cu familia, cu partenerul, cu oricine. Și mâncăm nu doar stând la aceeași masă și privind în gol, ci mâncăm făcând conversație, discutând chiar și despre mâncare, analizând împreună mâncarea sau bucurându-ne de ea.”
Mihaela Bilic: „Vom vedea că acest «sharing is caring», această împărțire a unui fel de mâncare, a unei farfurii de mâncare la mai mulți meseni, duce până la urmă și la scăderea cantității”
Mihaela Bilic: „Vă încurajez să nu mâncați singuri și să împărțiți și cu alții mâncarea, pentru că, dacă ne uităm la popoarele care sunt mai puțin sofisticate și evoluate din punct de vedere financiar, acolo unde se mănâncă, câteodată chiar și așezați pe jos, chiar și cu mâna, vom vedea că acest «sharing is caring», această împărțire a unui fel de mâncare, a unei farfurii de mâncare la mai mulți meseni, duce până la urmă și la scăderea cantității.”
Mihaela Bilic: Apetitul se educă atunci când fiecăruia i se pune în farfurie o porție individuală
Mihaela Bilic: „Când vine vorba de definirea porției, dacă învățăm din familie să stăm la masă cu toții și să punem fiecăruia în farfurie o porție individuală, să știți că așa se educă apetitul. Deci nu punem pe masă și luăm de câte ori vrem până ne plesnește burta, ci acesta, așezat la masă cu porția ta în față, este unul benefic pentru copii și, în felul ăsta, ei vor învăța să se sature cu cât au în farfurie. Nici măcar nu-și mai pun problema că pot primi supliment. Dar lucrul ăsta presupune un pic de efort din partea întregii familii.”






