Confidenţialitate

Cum ne poate fi afectată vederea de-a lungul vieţii

Vederea este un simț important al organismului. Începând de la naștere până la bătrânețe, ochii suferă modificări importante care ne pot afecta stilul de viață.

Nou născutul are ochii sensibili la lumină, dar nu poate focaliza asupra obiectelor. La vârsta de 4 luni pot vedea în jurul lor în cameră și pot distinge culori și umbre.

Anumiți experți recomandă un examen de screening al vederii la vârsta de 6 luni și un examen oftalmologic complet la vârsta de 3 ani. Ochiul leneș sau probleme ale vederii de aproape pot fi detectate la această vârstă.

Înainte de începerea școlii se va efectua un alt consult oftalmologic, și apoi, din 2 în 2 ani, pentru a depista la timp modificări care pot fi corectate.

Copiii încep să utilizeze computerele și telefoanele moderne din ce în ce mai devreme. Ochii obosesc mai ușor și producerea lacrimilor și clipitul nu mai sunt eficiente în a menține un ochi sănătos. Acestea pot fi evitate apelând la pauze la fiecare oră de lucru la computer și privind câteva minute obiecte mai îndepărtate decât monitorul.

Razele ultraviolete sunt un alt dușman al ochilor. Folosiți ochelari de soare cu protecție în zilele însorite.

După 40 de ani citim mai greu și începem să vedem cu dificultate obiectele din apropiere. Această modificare poartă numele de prezbitism și apare deoarece cristalinul, lentila natura a ochiului, își pierde flexibilitatea.

La persoanele vârstnice, afecțiunile ochilor se pot agrava din cauza hipertensiunii arteriale sau diabetului. Deși pot apărea la orice vârstă, cataracta și glaucomul sunt boli ale ochilor frecvente după 60 de ani.

Consultați un medic oftalmolog pentru a fi siguri că avem ochi sănătoși și pentru a depista la timp problemele de vedere.