Confidenţialitate

Cum îi poţi creşte speranţa de viaţă motanului tău

Motanii sunt niște feline speciale, niște vânători cu instinctul mereu treaz. Dacă sunt lăsați să exploreze, pot să își stabilească un teritoriu de 10 ori mai mare decât al unei pisici, iar teritoriul unui motan din mediul rural este de câteva ori mai mare decât al unuia din mediul urban (dacă i se permite să plece la plimbare).

Motanul este mai teritorial, de aceea va taxa orice alt motan pe care îl va prinde pe teritoriul său (dacă nu sunt crescuți împreună) și va accepta mai ușor să conviețuiască alături de pisici.

Motanul poate să lipsească de acasă mai multe zile vizitându-și “ținutul”, umblând după pisici, pentru a vânașidevineastfel mai expus accidentelor,altor animale, îmbolnăvirii, paraziților externi. De aceea speranța de viață a unui motan explorator nesterilizat este mai mică.

Iar dacă este doar un motan de apartament, își va reprima cu greu dorința de a colinda prin împrejurimi și ar putea profita de orice prilej să evadeze.

După vârsta de 4 luni și ori de câte ori va simți femele în călduri va deveni greu de suportat manifestându-se gălăgios sau marcând cu urină cu miros înțepător prin casă și prin curte.

În plus, masculul necastrat va prezenta un risc mai mare de cancer peparcursul vieții. Pentru a preveni accidentele, comportamentele nedorite și îmbolnăvirea motanului cel mai bine este să fie castrat.

“Dacă este sterilizat înainte de pubertate (înainte de a împlini de 6 luni), motanul nu își va mai dezvolta caracteristicile sexuale secundare și anume musculatura corporală mai evidentă, îngroșările din jurul feței și unele formațiuni de pe organul genital extern.

Sterilizarea motanului are câteva beneficii esențiale care conduc la creșterea speranței de viață și a stării de sănătate, încetarea comportamentelor nedorite fiind vizibilă imediat după intervenție la peste 60% dintre ei.

De exemplu, motanul castrat va călători mai puțin sau deloc, deci va fi expus mai puțin riscului de accidente, de a se lovi, a suferi în urma bătăilor cu alți motani sau alte animale.

În timpul bătăilor, motanii se rănesc, uneori grav, fac infecții și complicații sau se infectează cu virusuri care le pot afecta sănătatea iremediabil (precum virusul leucemiei feline sau imunodeficienței feline) și le scade speranța de viață”, declară Dr. Tache Epure, Președintele Societății Române de Medicină Felină, Unipet Goofy.

Un ultim detaliu. Cel mai neplăcut comportament – marcatul casei și a obiectelor cu urină, dispare la mai mult de 90% dintre motani în urma castrării, la peste 80% dintre aceștia imediat după intervenția chirurgicală.

Alătură-te comunității Facebook Pisici delicate și intră în aplicația Sterilizarea este bună pentru a discuta mai multe cu medicii veterinari și specialiștii Purina Pro Plan® despre îngrijirea pisicii și sterilizare!

Peste 100 de cabinete și de clinici veterinare s-au alăturat campaniei inițiate de Nestle PURINA, până la finele lunii aprilie fiind oferite carduri cadou de servicii medicale de 50 de lei și produse destinate pisicilor sterilizate la prețuri speciale.