Confidenţialitate

Cum funcţionează chimioterapia?

Pentru a înțelege principul de funcționare a acestei terapii, este nevoie să cunoaștem noțiunea de medicament citotoxic, care este toxic pentru celulele canceroase, ori le distruge, ori le oprește mecanismul de multiplicare.

Două sau mai multe medicamente citotoxice sunt folosite pe parcursul chimioterapiei, fiecare dintre ele cu un alt mecanism, pentru a obține rezultate bune. Substanțele sunt alese în funcție de tipul și de stadiul bolii.

Pentru că medicamentele citotoxice afectează celulele care se divid rapid, celulele normale musculare, celulele inimii, ale creierului sau ale oaselor nu vor fi afectate prea mult, deoarece acestea se multiplică foarte puțin sau deloc. Dar celulele din rădăcina firului de păr, celulele măduvei sau cele din mucoasa tractului digestiv, toate acestea normale, pot fi afectate, fapt ce conduce la apariția efectelor secundare neplăcute ale chimioterapiei.

Obiectivele administrării chimioterapiei sunt vindecarea sau controlul cancerului. Atunci când acest lucru nu este posibil, chimioterapia poate avea rolul de a ușura anumite simptome cauzate de exemplu de dimensiunile prea mari ale tumorii.
În anumite situații, chimioterapia este un tratament adjuvant altor metode. Poate fi administrată înainte de operație pentru o delimitare mai bună a tumorii și după operație pentru a distruge posibilele celule restante. De asemenea, chimioterapia se poate asocia și cu radioterapia.