Confidenţialitate

Cum au ajuns vaccinurile anticovid prin curier, azi, în România | GALERIE FOTO

DHL Express a început distribuția internațională a vaccinului anti-COVID.

Primele avioane DHL care aduc vaccinul în România au ajuns astăzi pe Aeroportul ”Henri Coandă” din București, Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara și Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj.

Nu doar în România ajung astfel dozele de vaccin anticovid.

Potrivit unui comunicat DHL, pe lângă primele zboruri către Israel, Mexic și Singapore, compania de curierat expres şi logistică se pregătește să efectueze alte zboruri în perioada următoare, cu vaccinuri de la centrele sale de operare din întreaga lume.

„După numeroase luni de pregătire, suntem bucuroși că ne-a fost atribuită misiunea de distribuire a vaccinurilor și că putem astfel contribui cu expertiza logistică și rețeaua noastră pentru a face vaccinul accesibil la nivel mondial”, menționeză Agnieszka Blas, Director General DHL Express Romania.

În cazul vaccinului Comirnaty, cutiile termoizolante pentru transport sunt conforme cu cerinţele şi standardele transporturilor care conţin gheaţă carbonică, impuse de către IATA (The International Air Transport Association), potrivit unui comunicat DHL transmis postului de radio Europa FM.

Furnizorii de logistică sunt provocați să stabilească rapid un lanț de aprovizionare medicală pentru a livra vaccinuri într-o cantitate fără precedent, de peste 10 miliarde de doze la nivel mondial – inclusiv în regiunile cu infrastructuri logistice mai puțin dezvoltate, unde trăiesc aproximativ 3 miliarde de oameni.

Pentru a asigura o acoperire globală în următorii doi ani, vor fi necesare până la 200.000 transportatori de paleți și 15.000.000 cutii de răcire, precum și un număr de 15.000 zboruri pentru diferitele configurații ale lanțului de aprovizionare.

Anumite vaccinuri necesită condiţii speciale de depozitare şi transport (temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C).

Ce este gheața carbonică

Gheața carbonică, cunoscută și sub denumirea de gheață uscată, este o formă solidă a dioxidului de carbon. Aceasta este folosită în special ca agent de răcire și are în acest sens o serie de avantaje precum temperatura mai scăzuta decât cea a apei înghețate și neproducerea de reziduuri.

Gheața carbonică sublimează la -78.5 °C. Această temperatură foarte scăzută face ca lucrurile solidificate să fie extrem de greu de utilizat fără folosirea unei protecții adecvate, din cauza fenomenului de înghețare a țesuturilor vii (degerături).